Anul 2024 a adus multe modificări asupra pensiilor românilor, inclusiv asupra pensiilor militare. În urmă cu o lună s-a aprobat propunerea indexării pensiilor militare în funcție de salariul sau solda de grad ori funcție. Deși această decizie a fost adoptată de Senat în calitate de for decizional, indexarea pensiilor militare poate accentua deficitul bugetar al României.
Avocatul Poporului a evidențiat problemele referitoare la indexarea pensiilor militare
Parlamentul a adoptat legea indexării pensiilor militare, însă Avocatul Poporului a scos în evidență câteva încălcări ale Constituției ce au avut loc în acest proces. Pentru a adopta o astfel de lege este important ca în fața Parlamentului să se arate fișa financiară, fișă ce a fost solicitată de Senat la data de 16 septembrie, dar și de Camera Deputaților, la data de 7 octombrie 2024.
Guvernul trebuie să realizeze fișa financiară în termenul legal de 45 de zile, mai exact la data de 20 noiembrie 2024.
Avocatul Poporului a acuzat în perioada următoare că s-ar fi încălcat prevederile art. 111 alin. (1) și art. 138 alin.
(5) din Constituţie, potrivit cărora „în cazul în care o inițiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie” şi „nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Guvernul a răspuns acuzațiilor realizate de Avocatul Poporului, explicând că „Parlamentul a manifestat diligențele impuse de derularea procedurii legislative, solicitând Guvernului fişa financiară, propunerea legislativă fiind adoptată după trecerea unui termen rezonabil de la această dată”, potrivit hotnews.ro.
Guvernul apără legea indexării pensiilor militare la CCR
După acuzațiile Avocatului Poporului, Guvernul a decis să ia apărarea legii indexării pensiilor militare, spunând că acestă propunere a fost aprobată după trecerea unui termen rezonabil de la data de care a fost solicitată fișa financiară, respectiv, 16 septembrie și 7 octombrie.
Mai mult de atât, Guvernul menționează că o astfel de informație nu poate constitui un impediment în continuarea procedurii de legiferare.
Citește și: Câți bani vor primi în plus la pensie militarii români! Deputații au aprobat noua lege a pensiilor militare
Legea indexării pensiilor militare are un impact puternic asupra bugetului, dat fiind că indexarea pensiilor militare aflate în plată în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcție este estimat la circa 6,9 miliarde de lei sau 1,4 miliarde de euro. Suma de 1,4 miliarde de euro este cu peste 500 de milioane de euro peste estimările realizate De Guvern, potrivit unui punct de vedere transmis în Parlament.
Aceste informații legate de impactarea indexării pensiilor militare asupra bugetului sunt principalele motive pentru care acest proiect de lege este atacat la Curtea Constituțională. Dacă CCR aprobă legea indexării pensiilor militare, atunci este posibil ca noile fonduri europene din PNRR să fie suspendate.
Guvernul a oferit această informație, ținând cont că această lege atrage modificări la jalonul privind pensiile de serviciu, care a fost considerat îndeplinit de Comisia Europeană. Pentru acest jalon ar trebui să primim banii aprobați pentru cererea de plată numărul 3.