Nu ai chef de nimic cand e cald afara? MOTIVUL pentru care vara suntem mai lenesi

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 16 iul 2022, 18:10

Cercetatorii au explicat de ce suntem mai lenesi in zilele calduroase.

Ti-e gandul la concediu si vacante exotice? Ei bine, intr-adevar, cercetatorii au stabilit ca vara productivitatea muncii este mai scazuta deoarece majoritatea angajatilor sunt interesati de planuri pentru petrecerea timpului liber. Motivatia pentru locul de munca sau activitatea pe care o desfasoara scade mai mult decat in orice alt anotimp.

Cand vremea este placuta toata lumea vrea sa isi petreaca cat mai mult timp liber afara, in aer liber.
Nimeni nu isi face planuri de calatorie intr-un sezon ploios sau atunci cand e viscol si zapada.

Studiul a fost efectuat de specialisti de la Harvard care au tras aceasta concluzie in urma unui experiment. Participantii la studiu, majoritatea studenti, au fost impartiti in doua grupuri. Unui grup i s-a prezentat inainte fotografii cu imagini relaxante, peisaje, malul marii, munti pitoresti, plimbatul cu barca, etc, in general activitati care se fac de obicei in aer liber.
Celui de-al doilea grup nu i s-a prezentat nimic. Apoi participantii au fost rugati sa descrie cum decurge rutina lor zilnica. Cum era de asteptat, cei carora li se aratasera inainte fotografiile au fost mai putin productivi.

Potrivit descopera.ro, vremea de vara si mai ales zilele caracterizate printr-un nivel ridicat de umiditate ne reduc atat atentia cat si nivelul de energie. Intr-un alt studiu, s-a observat ca umiditatea ridicata scade nivelul de concentrare si creste somnolenta.
De asemenea, o astfel de atmosfera altereaza si capacitatea de a gandi clar. Mai exact, cu cat afara era mai cald, cu atat subiectii erau mai dispusi sa puna sub semnul intrebarii ceea ce li se spunea.

Sursa foto: shutterstock.com