Ce suflet sa ai sa auzi nechezatul sfasietor al cailor si sa nu intervi? Sub puterea loviturilor, bietul cal se indoaie! Ar vrea sa scape, dar este tinut strans de capastru.
Ceea ce vedeti acum sunt imagini surprinse la urmatorul targ al groazei. Am vrut sa vedem daca lucrurile stau la fel. Si ne-am cutremurat cand am vazut ca aceleasi scene se repetau. Totul s-a stins, insa, cand a aparut Politia. Individul filmat cum isi chinuia calul a fost dus la sectie.
Dar cine plateste pentru relele tratamente, pentru cruzime? Cazul cailor batuti a ajuns pe masa procurorilor. Pentru cat timp si cum se va incheia, ramane de vazut. Ne intoarcem in timp, la Galati, in luna lui august 2012, cand o localitate intreaga a fost socata de barbarismul cu care un barbat i-a macelarit caii fratelui, in plina strada. Un plan oribil, ca sa-si pedepeasca ruda cu care se certase din pricina unei mosteniri.
Victime fara vina in razboiul oamenilor, sarmanele animale au murit in chinuri cumplite. La acea vreme, autoritatile se bateau cu pumnul in piept ca legea pedepseste. Insa nu s-a aplicat nicio sanctiune. Asadar, legea permite ca astfel de cruzimi sa ramana nepedepsite. Fratii s-au impacat, iar bietii cai au putrezit in pamant. Cel care a pus mana pe topor nu a primit nici macar o amenda. E bine mersi in Portugalia.
Un alt caz sfasietor este cel al cailor cu limbile taiate. De ce au fost torturate animalele? Din razbunare, au spus proprietarii care au aratat cu degetul spre un vecin de-al lor, cu care se certau pentru o palma de pamant. Pentru ca nu s-au inteles, individul ar fi pus mana pe topor si-ar fi spintecat limbile cailor. S-a intamplat in Drajna de Jos, judetul Prahova, vara trecuta.
Dar ce este Politia Animalelor? Cand dai cautare pe Google vei gasi nenumarate ONG-uri sau servicii subordonate politiilor locale toate primesc fonduri din stanga si din dreapta, dar in realitate nu au nicio putere asupra celor care chinuie animalele.
Uneori nu stie stanga ce face dreapta. In capitala, avem asa zise politii ale animalelor surbordonate politiilor locale de sector. Daca-i intrebi pe cei din urma, parca habar n-au de existenta lor. Din 2005, se incearca adoptarea unei legi privind infiintarea institutiei de stat "Politia Animalelor". Au depus initiative legislative mai multi parlamentari, dar nicio lege n-a trecut. Fostul senator Iulian Urban, desi era la putere, nu a fost sustinut de colegi.
De departe, insa, cel mai aprig sustinator al animalelor din politica romaneasca este fostul senator Marius Marinescu. Si totusi putina lume stie ca exista o lege care asigura protectia animalelor. Mai precis, legea 205 din 2004 care a suferit de-a lungul timpului cateva modificari. Cine se ocupa de punerea in aplicare a legii? Legea suna bine pe hartie, in practica insa, de cele mai multe ori lucrurile sunt tergiversate la nesfarsit.