Industria muzicală românească este în doliu după pierderea unuia dintre cei mai iubiți artiști, Gabriel Cotabiță, care s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Vestea tristă a fost anunțată pe 23 noiembrie 2024 de compozitorul și prietenul său, Ionel Tudor, generând un val de reacții emoționante din partea colegilor de breaslă. Artiștii au împărtășit amintiri și mesaje pline de durere pe rețelele de socializare, subliniind impactul semnificativ pe care Gabriel Cotabiță l-a avut asupra muzicii românești.
Mesajul transmis de Florin Piersic pentru Gabriel Cotabiță
Marcat de decesul lui Gabriel Cotabiță, Florin Piersic a transmis un mesaj dureros pe pagina sa de Facebook. Cunoscutul actor a participat de-a lungul anilor, alături de Cotabiță la mai multe spectacole prin țară. Unul dintre acestea l-a marcat profund. Florin Piersic a precizat că amintirea care nu i se va șterge niciodată din minte este atunci când cei doi au călătorit împreună la Hunedoara și au ascultat pentru prima dată piesa „Sunt doar un simplu trecător”.
„Nu e adevărat! Nu se poate! Greu an a fost și încă mai este, și iată că, în această lună tristă de noiembrie întunecat, pe tine, dragul meu prieten Gabi Cotabiță, te-au chemat îngerii. Multe am trăit în viață, dar una dintre amintirile care nu mi s-au șters niciodată este călătoria noastră împreună la un spectacol la Hunedoara, când, în mașină, mi-ai pus să ascult pentru prima dată minunata ta piesă „Sunt doar un simplu trecător”.
Atât de tare m-au mișcat piesa și interpretarea ta, încât aceasta m-a însoțit în multe dintre emisiunile de televiziune sau spectacolele pe care le-am făcut, pe unele dintre ele chiar împreună. Tu, dragul meu, cu siguranță n-ai fost „doar un simplu trecător”. Cu muzica ta, ai adus multă bucurie celor care veneau să te asculte!
Pentru că se spune că artiștii nu mor niciodată, ci continuă să trăiască prin arta lor, în sufletul celor care i-au admirat, și tu, minunatul meu Gabi Cotabiță, vei continua să trăiești
Mesaje lansate de către artiștii români pe rețelele sociale
Primul care a anunțat dispariția artistului a fost compozitorul Ionel Tudor, prieten apropiat al lui Gabriel Cotabiță. Acesta a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare: „Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzica pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori, ci și prieteni din tinerețe! Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători[...] Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină!”.
Ionel Tudor a subliniat contribuția uriașă a lui Gabriel Cotabiță la muzica pop românească, amintind de piese memorabile precum „Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca” și „Să nu ne spunem adio”.
Printre artiștii care au reacționat rapid la vestea morții lui Gabriel Cotabiță se numără și Anca Țurcașiu. Într-un mesaj încărcat de emoție, aceasta a scris: „Nu pot să-ți spun adio, Gabi... e foarte tristă despărțirea. Te voi păstra mereu în gând și în suflet! Fie ca bunul Dumnezeu să-ți lumineze calea! Condoleanțe familiei!”.
Anca Țurcașiu a subliniat legătura specială pe care a avut-o cu regretatul artist, un mentor și prieten pentru mulți din industria muzicală.
Cezar Ouatu, cunoscut pentru sensibilitatea sa artistică, a fost profund marcat de dispariția lui Gabriel Cotabiță. Acesta a declarat: „Este unul din momentele care-mi vor rămâne bine întipărite în minte pe viaţă. Îţi mulţumesc. Ce trăiri, ce emoții şi lacrimi de fericire! Dumnezeu să te odihnească în pace, Gabriel Cotabiţă”.
Solistul trupei Trooper, Alin Dincă, a rememorat impactul pe care Gabriel Cotabiță l-a avut asupra copilăriei și formării sale artistice: „Toată copilăria mea i-am cântat piesele. Toată copilăria mea am încercat să îl imit. Toată copilăria mea... drum lin, Maestre”.
Citește și: Ce avere le-a lăsat Gabriel Cotabiță celor trei fiice ale sale: Artistul s-a recăsătorit în 2016 cu Alina
Ștefan Bănică Jr. și Adrian Enache mesaje sfâșietoare
Ștefan Bănică Jr. a făcut referire la faptul că aceeași zi a fost marcată și de dispariția folkistului Marius Bațu. Artistul a transmis un mesaj emoționant: „Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi! Gabriel Cotabiță și Marius Bațu, doi artiști care au șlefuit, cu sensibilitate și originalitate, muzica românească. Drum lin spre stele, domnilor!”.
Printre cei care au ales să lase un mesaj de condoleanțe familiei s-a regăsit și Adrian Enache, unul dintre artiștii generației lui Gabriel Cotabiță. Acesta a spus că: „Offf! O nouă pierdere. Uriașă pierdere. Gabi Cotabiță a fost pentru mine UN IDOL, UN MODEL. Cuvintele sunt insuficiente în astfel de momente. Am „furat”, ca artist, tot ce am putut, urmărindu-l și când râvneam la marea scenă, și după debutul meu din '90. Am știut mereu că Gabi nu e doar ARTISTUL de pe scenă, ci și MENTORUL de la care înveți chiar și fără să-l cunoști.
Eu am avut șansa minunată de a-l cunoaște și pot să spun că parte din ceea ce sunt azi pe scenă îi datorez și lui, la fel ca tuturor celor care au contribuit la formarea mea artistică. Mulțumesc, Gabi! Dumnezeu să te odihnească în pace și Lumină!”
Alina Sorescu a împărtășit amintiri de la începuturile carierei sale, când a avut privilegiul de a colabora cu Gabriel Cotabiță: „L-am prețuit și îl voi prețui enorm pe Gabriel Cotabiță.[...] Avea mereu grijă de mine și îmi dădea sfaturi de scenă și de viață. A fost o mare onoare, Gabi. Îți mulțumesc. Sufletul tău să se odihnească în pace...”.
Dirijorul român Andrei Tudor și-a arătat și el durerea pe pagina sa de Facebook:
„ Un prieten bun, o minte sclipitoare și un mare, mare artist!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
De Gabi mă leagă o prietenie și o colaborare, în primul rând datorită părinților mei, el fiind un prieten drag și apropiat familiei mele.
Pe plan profesional, cele mai importante hituri ale părinților mei sunt legate de Cotabiță, el fiind artistul cu cele mai mari realizări în muzica românească și, de asemenea, cele mai multe hituri din perioada nouă a muzicii ușoare românești. Un bun exemplu de succes este faptul că în 1990 a lansat primul CD pe piața românească produs împreună cu Joey de Alvare.
Tot pe plan profesional, el este primul artist cu care am pășit în calitate de șef de orchestră pe scena Sălii Palatului. Cu drag îmi amintesc, când el a ridicat publicul din Sala Palatului în picioare timp de 10-15 minute după ce a interpretat pentru prima dată melodia „Voice from above”.
Îmi este atât de greu să vorbesc despre el la trecut.
Mulțumesc, Gabi pentru prietenia ta și pentru tot ceea ce lași în urmă! Parte din patrimoniul tău sunt melodii precum „Noapte albastră”, „Domnișoara, nu pleca”, „Voice from above”, „Poate că da, poate că nu”, „Raiul e pe pământ”, „Prima iubire și ultima”, „Un simplu trecător”, „Balada timidului etern”, „Balada șomerului”, „Te chem adolescență” sau „Ave Maria”.
Acestea sunt doar câteva din titlurile pe care voi continua să le cânt și de acum încolo ca și până acum, în concertele mele în care muzica ușoară românească își va găsi întotdeauna locul.
Drum lin spre lumina, Gabriel Cotabiță! Condoleanțe și putere familiei!
Regret că în ultima perioadă am ratat câteva telefoane de la tine...
O zi atât de tristă...”
Astfel, Gabriel Cotabiță a fost una dintre cele mai reprezentative voci ale muzicii românești. Cu o carieră ce s-a întins pe mai multe decenii, artistul a reușit să inspire generații de cântăreți și să cucerească inimile publicului cu melodii care au devenit adevărate simboluri.
Dispariția sa lasă un gol imens în industria muzicală românească, dar și în inimile celor care l-au cunoscut și iubit. Gabriel Cotabiță va rămâne în memoria colectivă drept un artist desăvârșit, un mentor și un prieten adevărat.