Folosit de politicieni, activiști și jurnaliști pentru a împărtăși știri și opinii, Twitter însuși a devenit cap de afiș în timp ce noul proprietar, Elon Musk, încearcă să revizuiască platforma de socializare, adesea cu rezultate haotice.
De la a le cere angajaților să aleagă între a fi "extrem de duri" sau a-și pierde locul de muncă, până la a le cere inginerilor să zboare pentru întâlniri în persoană cu privire la ceea ce au "realizat" codurile lor, schimbările radicale ale lui Elon Musk au determinat sute de angajați ai Twitter să demisioneze.
Unele estimări spun că cel puțin 1.200 de angajați cu normă întreagă au demisionat joi, ceea ce vine după ce concedierile în masă de la Twitter au redus baza de angajați cu normă întreagă la aproximativ 3.700, de la aproximativ 7.500 înainte de remaniere.
El Gabriele s-a alăturat Twitter în urmă cu mai bine de 13 ani ca analist de securitate și până de curând a ocupat funcția de inginer senior de securitate.
"În ultimii 7,5 ani, am condus o echipă de ingineri foarte talentați. Am lucrat la multiple micro și macroproiecte care implicau riscul general de securitate al software-ului, închiderea backdoor-urilor și a atacurilor de securitate", spune Gabriele.
În calitate de senior, Gabriele a luat parte și la procesul de angajare a membrilor echipei sale.
"Atunci când am angajat personal, am făcut-o cu cea mai bună intenție de a recruta cei mai buni oameni care să ne ajute să construim un Twitter mai bun și mai puternic. Dar după ce Elon s-a alăturat, această mentalitate s-a schimbat semnificativ", spune el.
"Am pierdut mulți membri ai personalului din zona mea și, dintr-o dată, am trecut de la a avea echipe care să descopere unde se află riscurile și altele care să le rezolve, la un grup mic de oameni care le fac pe amândouă.
Așa că, dintr-o dată, a trebuit să facem economii și oamenii au început să plece".Apoi, inginerii seniori nu au mai fost implicați în procesul de recrutare, "așa că aduceam personal nou cu experiență și cunoștințe limitate, uneori chiar și după ce terminau doar cursuri online."
Știrile se transmit pe Twitter
Sean Gardner este un influencer în social media și marketer digital cu două decenii de experiență în domeniu, de la MySpace și Blackplanet la începutul anilor 2000 până la Facebook și LinkedIn în prezent.
Lucrând cu corporații multinaționale din întreaga lume, Gardner a asistat la ascensiunea și decăderea platformelor de social media de-a lungul anilor, iar recent a urmărit îndeaproape știrile despre Twitter.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
"De-a lungul anilor, Twitter a devenit un instrument important pentru diplomația digitală între țări și politicieni; pentru evoluția filantropiei virtuale și a celei din lumea reală și pentru a face ca știrile, conferințele și evenimentele să fie în trend", spune Gardener.
"Acest lucru nu trebuie să se schimbe. Dar, da, cred că vor veni schimbări", spune el despre platforma unde și-a început activitatea.
Una dintre aceste schimbări va fi de la "titlurile aproape zilnice, incendiare", care nu sunt un aspect bun pentru agenții de publicitate de pe Twitter și oferă o deschidere pentru rivali precum Instagram și Mastodon pentru a deveni mai puternici, avertizează Gardner.
"Există o veche zicală: "Știrile nu se sparg; se scriu pe Twitter". Acest lucru este literalmente răsturnat, deoarece marea știre în domeniul tehnologiei este despre Twitter însuși", adaugă Gardner.
Încordarea sub presiunea utilizării
În doar primele trei săptămâni de când Musk este proprietarul Twitter, acesta a găsit mai multe modalități de a provoca haos. De la interzicerea muncii la distanță până la concedierea fostului director general și a altor lideri de rang înalt, Musk a intrat pe platformă cu focuri de armă.
Viziunea lui Musk pentru Twitter este de a elimina roboții de spam, de a face ca algoritmii de conținut să fie disponibili public și de a împiedica platforma să devină o cameră de ecou pentru ură și dezbinare.
El a predicat libertatea de exprimare pentru platformă, dar a insistat, de asemenea, că moderarea conținutului rămâne o prioritate pentru Twitter și că va crea un consiliu dedicat acestei sarcini.
Cu toate acestea, având la dispoziție un număr mai mic de persoane, chiar și problemele minore pot reprezenta provocări mult mai mari. Este probabil ca schimbările sale "să ducă la răspunsuri mai lente pentru a rezolva problemele", precum și la "bug-uri și frustrări la adresa platformei care încep să se strecoare", avertizează Navarra.
"Și, bineînțeles, există un risc mult mai mare ca platforma să cedeze sub presiunea utilizării ridicate din cauza Cupei Mondiale, care are loc în prezent", spune Navarra.
Citește și: Acestea sunt cele mai importante 5 știri criptografice ale săptămânii!
Citește și: Angajații Twitter pleaca după ultimatumul de lucru "extrem de dur" al lui Elon Musk!
Citește și: Panica Twitter! Ce arata Elon Musk și sfera publică digitală?