Specialiștii avertizează că nu este bine să consumăm apă dintr-o sticlă de plastic care a stat la soare. Acestia consideră că nici apa din PET-urile congelate nu este benefică organismului.
Citeste si: Cum se transmite hepatita?
Apa din sticlele de plastic poate să provoace cancer
Specialiștii susțin că apa din sticla de plastic care a stat prea mult în soare conține substanțe cancerigene. Medicii spun că aceste substanțe sunt eliberate de plasticul sticlei. Mai mult decât atât, apa din PET-urile congelate sunt la fel de nocive.
Medicii spun că sticlele de plastic sunt făcute din tereftalat de polietilenă și că acestea eliberează substanțe chimice precum antimoniu sau bisfenol atunci când este expus la soare. Bisfenolul are efecte negative asupra sănătății copiilor, în timp ce antimoniul este considerată substanță cancerigenă, potrivit Capital.ro.
Citeste si: Se dau sute de mii de euro de la stat. E un ajutor, dar trebuie să îndeplinești următoarele condiții
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Reacții adverse substanțe:
- perturbă activitatea hormonală,
- afectează aparatul reproducător masculin,
- declanșeaza crize de astm la copii,
- bisfenol poate determina infertilitate la femei,
- afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor,
- crește riscul apariției cancerului,
- leziuni ale creierului,
- nivel de agresivitate crescut,
- sistem imunitar slabit,
- afecțiuni ovariene,
- tulburări menstruale sau infertilitate,
- cantitatea de spermă diminuată,
- avort spontan, afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.
PET-urile congelate, periculoase pentru oameni
De asemenea, specialiștii avertizează că sticlele de plastic puse la congelator sunt la fel de nocive precum cele care au stat în soare. PET-ul pus în congelator va elibera dioxină, o substanță foarte toxică, care cauzează cancer.
Medicii spun că sticlele de plastic nu trebuie ținute nici în soare, nici la congelator, sugerând că ar fi mai bine ca oamenii să folosească sticle reutilizabile pe care le pot umple de acasă.
Citeste si: Trei rețete de socată pentru vară. Extrem de răcoritoare și ușor de pregătit
Totodată, medicii sugerează să folosim cana de sticlă cu filtru biodegradabil.
Foarte important de știut este că nu trebuie să refolosim PET-urile după ce sunt golite de conţinutul iniţial. Impactul ambalajelor din PET asupra sănătății este legat de eliberarea de substanţe chimice, cancerigene, mai ales sub influenţa căldurii.
Cu atât mai mult nu e recomandat să fie reutilizate întrucât acestea, datorită structurii materialului, nu pot pot fi curăţate bine de conţinutul iniţial, deja degradat, mai avertizează specialiştii, potrivit Capital.ro.