Nu mai neglija ochii, iarna! Cum îți poți proteja vederea de climatul rece?

Autor: Oana Picerea

Sezonul de iarnă vine aproape întotdeauna cu temperaturi scăzute și precipitații extreme, care ne pot afecta și ochii. Îngrijirea ochilor este importantă iarna pentru că, după cum spun specialiștii: "Aerul înghețat absoarbe umezeala din ochi, iar aerul prea cald din interiorul casei poate provoca senzație de ochi uscat, deteriorând treptat vederea." Află în acest articol care sunt factorii care pot afecta negativ vederea în sezonul rece și când este necesară folosirea unei perechi de ochelari de vedere.

Cum îți poți proteja vederea de climatul rece?

Reflexia dăunătoare a radiațiilor ultraviolete (UV)

Reflexia radiațiilor ultraviolete (UV) de la zăpadă, poate avea un impact asupra ochilor, poate duce la așa numita vedere neclară. Unii oameni au ochii sensibili la cantitatea de lumină din mediu, ce este accentuată de ninsoare și gheață, care creează suprafețe reflectorizante. În acest caz apare o senzație de disconfort, tendința de a clipi des și alte simptome neplăcute la lumina strălucitoare a zăpezii.

Specialiștii recomandă folosirea ochelarilor de soare cu efect polarizant, sau a unor ochelari de vedere cu prescripție medicală, care au anumite caracteristici, au lentile antireflex, ce blochează reflexia puternică a luminii.

Razele ultraviolete (UV) pot favoriza apariția unor leziuni la ochi, de aceea pentru a preveni asta, trebuie folosiți ochelari de soare cu protecție UV. Aceștia sunt recomandați îndeosebi persoanelor care practică activități sportive montane, de iarnă, cum ar fi schiatul și snowboardul.

Unii oameni pot suferi de așa numita "oftalmie de zăpadă", care reprezintă o afecțiune dureroasă a corneei, datorită expunerii excesive la radiațiile ultraviolete (UV) reflectate de zăpadă sau gheață.

Uscăciunea ochilor

Gerul de afară, din timpul iernii, este cauza buzelor crăpate, dar și a ochilor uscați. Aerul rece exterior și aerul prea cald din interiorul locuinței au puțină umiditate, iar asta este o cauză a uscăciunii ochilor.

Pentru a preveni această problemă se recomandă aportul de Omega-3, care se găsește în uleiul de pește. Omega-3 ajută în stimularea producției de lacrimi. Hidratarea corpului cu suficientă apă ajută de asemenea și la hidratarea membranelor mucoase ale ochilor.

O soluție în acest caz, ar fi și purtarea ochelarilor de soare în timpul iernii, mai ales în zone de munte, unde este ger și multă zăpadă, iar la ochi apare un anumit disconfort din cauza schimbărilor de temperatură.

Uneori, condițiile de frig pot cauza și alte probleme la ochi, cum ar fi sensibilitate, roșeață, inflamații. În anumite situații, uscăciunea ochilor duce la roșeață și pleoape umflate. Din păcate, lipsa de umiditate irită ochii și produce inflamații, astfel ochii devin roșii și apare și senzația de durere. Când apar astfel de probleme, poate fi necesar un control oftalmologic, mai ales în cazuri mai grave, când simptomele sunt mai intense.

Lăcrimarea excesivă a ochilor din cauza frigului

Unii oameni se confruntă cu alte probleme din cauza aerului rece al iernii, ei simt că ochii le lăcrimează excesiv, motiv pentru care trebuie să poarte ochelari de protecție. Lacrimile curg din cauza faptului că ochii fac efort să mențină o vizibilitate maximă, când aerul este rece și uscat, de iarnă. În acest caz, se recomandă un control la medicul specialist și eventual folosirea unor picături de ochi.

Lăcrimarea excesivă apare și dacă o persoană stă mult timp într-o încăpere unde aerul este mai uscat, în care sistemul de încălzire usucă și mucoasa ochilor. De asemenea, lăcrimarea ochilor apare și în caz de alergie la frig, pentru că aerul rece de iarnă poate crește brusc histamina, astfel duce la dilatarea vaselor de sânge, la apariția roșeții ochilor și a edemului.

Senzația neplăcută de aburire a ochelarilor, iarna

Iarna, mulți oameni au probleme cu încețoșarea ochelarilor de vedere, când pleacă din casă unde este cald, la aerul rece de afară și invers. În acest caz, folosirea unor ochelari de vedere la care se adaugă și un strat special anti-ceață, ar fi o soluție bună.