Nu mor caii cand vor cainii! Dupa doi ani de la oprirea MASACRULUI cailor salbatici, o echipa Kanal D s-a reintors in Delta Dunarii VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 13 nov 2020, 06:15

Vorba romaneasca e valabila inca si la Letea din Delta Dunarii.

Dupa doi ani de cand s-a incercat vinderea la abator a ultimilor cai salbatici din Europa, o echipa a Stirilor Kanal D s-a reintors pe acele meleaguri.

Cei peste 40 de cai au fost stransi printr-o actiune brutala, o adevarata vanatoare, din rezervatia Letea si din imprejurimi. Cailor li s-au inventat boli si proprietari, oameni care ii abandonasera cu ani in urma sau care nu i-au avut deloc. Totul pentru bani! Cei peste 40 de cai au fost stransi printr-o actiune brutala, o adevarata vanatoare, din rezervatia Letea si din imprejurimi.


Sfarsitul anului 2011 a marcat un final fericit pentru povestea cailor salbatici. O parte dintre acestia chiar au fost readusi pe Grindul Letea, intregind din nou peisajul mirific de pe bucata de pamant dintre ape. Nicu ajunge deseori la Letea cu masina ticsita cu turisti. Le povesteste tot ce stie. Si stie povestea cailor, cu bune, cu rele. Degeaba au suferit caii atunci! De pomana s-au invrajbit oamenii intre ei.
Problemele au ramas aceleasi.

Pentru oamenii Deltei, caii sunt si muma si ciuma. Unii ii blesteama, cei mai multi ii ignora, unii ii folosesc. Anton are trei cai si doi manji. Numai el stie de cand si cum a intrat in posesia lor. Cert este ca inca se chinuie sa-i domesticeasca. Un pret de nimic pentru multi. Bani buni aici, pe taramul imbratisat de ape. Dar cine sa-i plateasca!? Tot mai bine le sta parca singuri, pe grind ai nimanui.


Salbaticia e imblanzita aici la Letea ca niciunde. De voie, de nevoie, omul si calul continua sa traiasca impreuna. Sa imparta aceeasi limba de pamant. Soarta cailor nu mai e un secret pentru nimeni! Nici pentru cei mici! Copila intelege lucrurile simplu, direct intocmai cum i se infatiseaza. Pacat ca nu multi adulti o fac la fel de usor. Pe multi nici nu-i intereseaza.

Oricum nu se ocupa cu nimic.
Asa-i aici, pe insula asta de pustiu, din capat de tara. Pe cat de frumos e totul in jur, pe-atat de greu e sa razbesti. Altfel nu se poate. De cate ori nu si-a intampinat mama copila in prag, neputincioasa? Abia de a avut sa le imparta micutilor un blid de zeama ori ceva. Cu-adevarat e greu! Si pe burta goala e aproape imposibil sa te intereseze altceva decat ce se intampla in micul tau univers, in propria batatura.


Dar cum istoria arata ca stramosii cailor de astazi si-au gasit adapost aici in urma cu sute de ani, si-au rezistat atator vremuri tumultoase, nu-i imposibil ca tot pe-atat sa mai si dainuie. Oricate greutati li se vor mai asterne in cale. Lor si deopotriva oamenilor de aici.

 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.