Nu știi cum să ai grijă de cauciucurile mașinii tale? Ghid din 10 pași

Author: Madalina Maftei

Orice parte a mașinii merită o atenție deosebită pentru a asigura prelungirea vieții acesteia, dar și o experiență de condus plăcută. Totuși, anvelopele unei mașini necesită o întreținere specială, formată din mai mulți pași. Tu știi care sunt aceștia?

Iată un ghid din 10 pași pentru a avea grijă de cauciucurile mașinii tale!

Verifică frecvent presiunea din anvelope

Folosește un manometru pentru a verifica presiunea din anvelope cel puțin o dată pe lună pentru a menține nivelul necesar. Presiunea de umflare a anvelopelor poate avea un impact nu numai asupra manevrabilității, dar și a uzurii anvelopelor și a consumului de combustibil.

Rotirea anvelopelor

Pentru a garanta o uzură uniformă, rotește frecvent anvelopele. Acest lucru încurajează îmbunătățirea performanței acestora, manevrabilității și le prelungește durata de viață. Verifică și respectă programul de rotație sugerat de producătorul mașinii.

Geometria roților

Pentru a garanta o aliniere corespunzătoare, fă geometria roților în mod regulat. Uzura neuniformă a anvelopelor, manevrabilitatea slabă a mașinii, dar și creșterea consumului de combustibil pot fi cauzate de roțile nealiniate corect.

Echilibrarea anvelopelor

Atunci când anvelopele sunt puse pentru prima dată, ele trebuie echilibrate. Alege un model de calitate, precum anvelope 225 45 R17 de la Anvelino.ro, care să facă condusul mai plăcut. O astfel de experiență este posibilă, totuși, numai datorită anvelopelor echilibrate, care diminuează greutatea asupra suspensiei și a altor piese.

Verifică adâncimea benzii de rulare

Asigură-te că adâncimea benzii de rulare a anvelopelor se încadrează în limitele legale admise, inspectând în mod regulat acest aspect. Pe drumuri alunecoase, anvelopele uzate cu o bandă de rulare insuficientă pot limita tracțiunea și pot crește posibilitatea de hidroplanare. Atunci când adâncimea benzii de rulare depășește minimul sugerat, anvelopele trebuie înlocuite.

Verifică dacă sunt deteriorate

Caută orice semne de deteriorare, cum ar fi tăieturi, umflături sau înțepături pe suprafața anvelopelor. Dacă există probleme, remediază-le imediat, reparând anvelopa la un service.

Evită supraîncărcarea

Nu supraîncărca anvelopele peste ceea ce este recomandat. Pericolul crescut de defectare, manevrabilitatea slabă și uzura excesivă a anvelopelor sunt toate efecte ale supraîncărcării.

Condu prudent și preventiv

Evită tehnicile de conducere agresive, cum ar fi frânarea bruscă, accelerarea rapidă și virajele bruște. Aceste comportamente pot crește presiunea asupra anvelopei și pot cauza uzura prematură a acesteia.

Depozitează corect anvelopele

Dacă ai anvelope de rezervă sau anvelope de sezon, asigură-te că le depozitezi într-un loc răcoros, uscat și curat. Pentru a le păstra în stare bună, protejează-le de căldură, umiditate și soare.

Inspecție regulată

Inspectează vizual anvelopele în mod regulat pentru a verifica dacă există indicatori de uzură, deteriorări sau uzură neuniformă a benzii de rulare. Consultă un specialist calificat pentru analize suplimentare dacă descoperi orice anomalie care trebuie reparată.

Nu uita că întreținerea corespunzătoare a anvelopelor este esențială pentru siguranța pasagerilor, menținerea unui nivel optim de consum al combustibilului și pentru longevitatea anvelopelor. Consultă manualul de utilizare al mașinii sau cere îndrumarea unui expert în anvelope dacă ai nevoie.

 

 


Penultimul episod al serialului „Vinovați de Iubire” este difuzat la data de 19 septembrie 2024. Urmărește episodul 53 al serialului “Vinovați de iubire” online live, în această seară.