Potrivit managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu, hidratarea este esentiala in zilele cu temperaturi ridicate. "Sa ne hidratam corect, pe de o parte cu lichide, apa minerala, apa plata, sucuri naturale neindulcite, iar pe de alta parte o hidratarea foarte buna poate fi asigurata de iaurt si de legumele si fructele proaspete, cu continut mare de apa. Se vor evita bauturile cu continut ridicat in cofeina si bauturile alcoolice.
Medicul mai recomanda ca in zilele canciulare sa fie evitate plimbarile prin soare in intervalul 11.00-18.00.
"In intervalul dintre 10.30-11.00 si 18.00 sa stam in camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit in acest interval. Daca, totusi, este musai sa umblam prin soare, atunci trebuie sa ne imbracam cu haine din bumbac, in sau matase naturala, haine ample, vaporoase, care sa impiedice incalzirea", a mai precizat dr.
Tot in perioadele caniculare, o atentie deosebita trebuie acordata varstnicilor, persoanelor cu dizabilitati si copiilor, a subliniat managerul SABI.
"Trebuie sa ne pese de cei de langa noi. Daca avem persoane cu dizabilitati, dependente de noi, sa le asiguram confort termic adecvat in locuinta sa le asiguram hidratare corespunzatoare. Sa nu asteptam sa ne ceara apa, ci sa le dam cate putin si constant, la 10-15 minute. La fel cu copiii mici. Sa fie hraniti cand cer si sa nu diversificam alimentatia, pentru ca sugarul nu poate suporta doua stresuri simultan- caldura si schimbarea alimentatiei. Schimbarile climatice se resimt in starea de sanatate", a explicat dr. Grasu.
Sursa: Mediafax.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?