,,Nu suntem veșnici! Viața omului este ca un vis!" Preotul Atanasie Tănăsache Costea a fost implicat într-un accident care i-a curmat viața

Author: Diana Ghita

Părintele Atanasie Tănăsache Costea s-a stins din viață la 66 de ani

Sursa: Facebook

Mașina în care se afla părintele a avut un impact frontal cu o autocisternă. Accidentul s-a petrecut pe E 85, cunoscut drept Drumul Morții

Înainte ca tragedia să se producă, autoturismul în care părintele se afla a intrat pe contrasens. Ulterior mașina a fost târâtă pe câmpul din apropierea drumului.

Citește și: ,,Dumnezeu să vă ierte și să vă aibă în paza lui'' Curg mesaje de condoleanțe după ce doi copii au rămas orfani în urma tragediei produse pe A1

Decesul părintelui a stârnit regretele elevilor săi, care îl considerau un exemplu

Preotul Atanasie Tănăsache Costea era căsătorit și era tată a 5 copii. El a venit în București în anul 1996. Aici el era profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Acesta avea vârsta de 66 de ani.

Cei care i-au fost elevi s-au întristat la aflarea veștii tragediei.

Decesul părintelui i-a întristat pe toţi cei care au avut ocazia de a-l cunoaște. Mesajele de condoleanșe nu au întârziat să apară pe reţelele de socializare. 

„Părintele Tănăsache, a fost un preot care a lăsat multe urme frumoase in viața mea și in viața multor colegi. Mi-a fost primul duhovnic în facultate și m-a învățat extrem de multe. Un om mereu vesel și optimist. O pildă de iubire și slujire jertfelnică.

Dumnezeu să-l odihnească și cu drepții să-l numere. Îi mulțumesc pentru tot! Veșnică pomenire Părintelui Profesor Tănăsache!”,

,,Criminalul drum al Moldovei... a ucis iar... Un suflet mare.. Părintele profesor Costea Tănăsache ne-a cununat.. Are un fiu monah în Sfântul Munte. Dumnezeu să îl odihnească!”

,,În această dimineață, a trecut la Domnul un minunat mărturisitor al credintei noastre ortodoxe- Părintele Atanasie-Tănăsache Costea! Tată a cinci băieți, soț minunat, duhovnic plin de Har, slujește de-acum în împărăția lui Dumnezeu!Dragul nostru părinte! Îți mulțumim pentru că ai inspirat generatii întregi de teologi și

nu numai cu modul în care sfinția ta ai trăit cu toată inima credința!”,

,,Cu adâncă tristețe am aflat de trecerea la Domnul a Pr. Atanasie Tănăsache-Costea, m-am învrednicit și eu nevrednicul să îl am ca profesor. Îmi amintesc cu drag de chipul blând, smerit și plin de dragoste pentru cei din jurul său. Pe teologi a călăuzit, pe săraci, văduvi, văduve, pe monahi și monahii.

Avem datoria să ne rugăm pentru dânsul, suntem datori să îl urmăm și să îl pomenim.  Noi teologi îi mulțumim pentru buna călăuzire. Milostivul Dumnezeu să îl ierte Condoleanțe familiei!”,

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

,,Dumnezeu să-l odihnească! Mereu mi-a dat sfaturi și m-a încurajat acest preot minunat! Chiar săptămâna trecută mi a dat nota 10 la examen, și m- a binecuvântat spunandu- mi să am nădejde în Dumnezeu că ma ajuta în tot ce mi-am propus.

Este un preot de nota 10!!!”

,,Părintele nostru drag, Tănăsache Atanasie Costea, un îndrăgit mentor al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, s-a mutat la cele veșnice în dimineața zilei de marți, 11 iulie 2023.Părintele profesor a fost și va rămâne în me­moria tuturor celor care l-au cunoscut, un dascăl și un păstor luminos care a slujit Biserica cu timp și fără timp și care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a lui Dumnezeu și a semenilor. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i așeze sufletul în rândul celor drepți !”

Citește și: ,,Unde ești, măi tată măi? De ce m-ai lăsat așa, viața mea?" Moartea unui muncitor român strivit pe un șantier din Italia a lăsat o întreagă familie în lacrimi

Despre preotul Tănăsache Atanasie Costea 

Acesta provine din localitatea Pechea, județul Galați. În anul 1984 a cunoscut-o pe soția sa, presbitera Elena Costea. Cei doi, împreună cu primii 4 copii, au petrecut 7 ani împreună în Galați, la Parohia Smulți. După ce familia s-a mutat la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, tot din orașul Galați, a venit pe lume și al cincilea copil.

În perioada aceea, părintele Tănăsache a început să lucreze cu tinerii, punându-și biserica, dar și călăuzirea la dispoziția ASCOR Galați. Odată ce a început să-și dovedească abilitățile în lucrul cu tinerii, aceștia frecventau regulat biserica.

Familia preotului s-a mutat la București în anul 1996. Odată cu venirea lui, părintele a devenit o călăuză spirituală pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. De asemenea, el a fost și coordonator de practică pentru mai mulți studenți în școlile Capitalei.

În 2007, părintele Tănăsache Atanasie Costea și-a susținut doctoratul. Teza lui s-a numit „Dimensiunea spirituală ortodoxă a pedagogiei creştine”. În 2010 preotul a devenit paroh al bisericii „Sfântul Ilie – Grant”, din București. De asemenea, acesta a scris și articole de specialitate despre legătura dintre educație și spiritualitate. El s-a axat în viață mai mult pe călăuzirea tinerilor și mai puțin pe avansarea în cariera sa academică. El s-a a considerat importantă punerea în practică a principiilor pedagogiei creștine.

El spunea că familia este „ca o biserică mică” într-un interviu pentru Ziarul Lumina. Preotul era de părere că tinerii nu ar trebui să amâne găsirea alesului/alesei lângă care să-și construiască o familie. Al considera această alegere „o chemare de la Dumnezeu ” la care tinerii trebuie să răspundă.

Soția parohului, doamna preoteasă Elena, cei cinci fii, nepoții și multe generații de absolvenți de Teologie îl vor păstra în amintirile lor pe părintele ,,mereu vesel și optimist”. Acesta va rămâne, de asemenea, în rugăciunile tuturor celor cărora le-a fost un ghid spiritual, conform Basilica.

Citește și: Decizie definitivă în cazul accidentului provocat de Culiță Sterp! Artistul a scăpat de măsurile preventive: „Am avut pile la Dumnezeu”