NUCI UMPLUTE: Cea mai bună reţetă de prăjiturele de la bunica

Author: L.F.
Actualizat: 07 sep 2020, 11:20

NUCI UMPLUTE. Prăjiturile pe care nu le vom uita niciodată: Cea mai bună reţetă de NUCI UMPLUTE.

NUCI UMPLUTE. În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri” lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de nuci umplute. Forma de nuci o găsiţi fie în bucătăria bunicii, fie prin pieţe sau o puteţi chiar comandă online de pe anumite site-uri.

Citeste si: Placinta cu branza si stafide- reteta veche de la bunica

NUCI UMPLUTE. Ingrediente pentru aluat:

– 200g de unt (preferabil cu 80% grăsime)

– 650g de făină (începe cu 600 de grame şi mai adaugă în cazul în care consideri că e nevoie; aluatul trebuie să iasă moale, dar suficient de ferm încât să poţi lucra uşor cu el)

– 4 ouă (3 dacă sunt foarte mari)

– 3-4 linguri de zahăr (în funcţie de cât de dulce îţi doreşti să fie aluatul, doar ţine cont de faptul că poţi tăvăli nucile umplute prin zahăr pudră la final)

– 1 pliculeţ de praf de copt

Citeste si: Pâine tradiţională cu maia. Reţetă sănătoasă pe care o poţi prepara acasă

Ingrediente pentru cremă:

– marginile rămase după cosmetizarea „cojilor”+ biscuiţi simpli, cât e necesar ca să obţii după combinarea celor două o cantitate de aproximativ 200 de grame

– 150 g de zahăr pudra

– 200g de nuca mărunţită

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

– o esenţă de rom

– o lingură plină de cacao de bună calitate

– lapte – aproximativ 200 ml sau cât e nevoie pentru a aduce crema la consistentă dorită

Citeste si: Cum se pregăteşte delicioasa plăcintă de cartofi, ideală în perioada postului

NUCI UMPLUTE. Mod de preparare:

Pentru a prepara aluatul, bate untul cu zahărul până ce obţii o pastă fină. Adaugă ouăle unul câte unul. Încorporează treptat făina în care ai adăugat şi pliculeţul de praf de copt. Frământă uşor aluatul, doar cât să îl aduci la un loc într-o bilă. Formează biluţe de aproximativ 5-7 grame din aluat – este suficient pentru cele mai multe tipuri de forme. Fă doar câteva, însă, încearcă-le în formă şi ajustează-le apoi dimensiunea în funcţie de cât e nevoie.

Citeste si: Plăcintă de post cu mere- rapidă şi delicioasă

Unge forma în interior cu ulei sau unt topit, pune biluţele de aluat în ea, pune forma pe aragaz, preseaz-o bine şi las-o pe foc pentru câteva minute pe ambele părţi. După prima „tură” vei ştii exact care este timpul ideal de coacere. Când sunt gata, „cojile” se vor desprinde uşor de pe formă. Dacă e cazul, le poţi ajuta uşor cu vârful unui cuţit sau cu o furculiţa.

De cele mai multe ori cojile din aluat nu vor ieşi perfecte, aşa că ajustează-le marginile cu ajutorul unui cuţit şi păstrează bucăţelele pentru crema.

Citeste si: 3 prajituri delicioase fara zahar. Retete usoare si delicioase

Pentru a prepară crema doar amestecă bine ingredientele menţionate mai sus şi adaugă cât lapte e nevoie pentru a o aduce la consistentă dorită.

Umple cojile cu crema şi lipeşte-le uşor. Şterge excesul de pe margini cu un şerveţel de bucătărie.