Numărul copiilor internați în spital cu COVID-19 este în creștere. Ce pot face părinții pentru a-i proteja pe cei mici. Octavian Jurma: „Infectarea nu este inevitabilă. Trebuie să fii atent încă 4-5 săptămâni”

Autor: Bianca Hriscu

Numărul minorilor internați în spitale cu COVID-19, în continuă creștere

Sursa: pexels

Noul bilanț coronavirus anunțat marți, 25 ianuarie 2022, arată o creștere a copiilor internați în spitale după ce s-au infectat cu COVID-19. Medicul Octavian Jurma a precizat ce soluții au la îndemână părinții pentru a-i proteja pe cei mici.

Medicul Octavian Jurma a studiat felul în care tulpina Omicron îi afectează pe copii, iar rezultatele arată că numărul minorilor care ajung la spital este de 2 ori mai mare decât se întâmpla după infectarea cu tulpina Delta. În acest context, medicul atrage atenția asupra unor măsuri de protecție pe care părinții ar trebui să le ia în calcul în valul 5 al pandemiei de coronavirus.

Cum pot fi protejați copiii de tulpina Omicron a coronavirusului? Măsurile propuse de medicul Octavian Jurma

Medicul Octavian Jurma atrage atenția că tulpina Omicron se răspândește rapid în rândul copiilor, lucru confirmat și de numărul de minori infectați cu COVID-19, aflați în spitalele din România. Medicul atenționează că, dacă se va menține trendul crescător, există posibilitatea ca România să depășească pragul de 1000 de copii internați pe zi.

Pentru a evita răspândirea coronavirusului în rândul copiilor, medicul Octavian Jurma îi îndeamnă pe părinți ca în următoarele 4-5 săptămâni să se asigure că cei mici poartă masca FFP2, să evite petrecerile sau vizitele la mall, iar socializarea să se facă doar cu persoanele apropiate. Medicul este de părere că toate cursurile ar trebui să fie mutate în online, indiferent de incidență sau de numărul paturilor libere din spitale.

„Copiii se internează de 2x mai repede decât în valul Delta, în timp ce adulții se internează într-un ritm similar la un număr mai mare de cazuri. Astfel ponderea minorilor a crescut de la 2-3% în valul Delta la 9% din totalul internărilor în valul Omicron. Dacă rata de creștere se menține și săptămâna viitoare, până duminica viitoare vom depăși pragul 1,000 de copii internați pe zi*.

Faptul că Omicron este mai blandă cu adulții și mai aspră cu minorii ar trebui să ne facă să luăm măsuri suplimentare de prevenție a infectării în rândul copiilor. De ce nu facem ce ar trebui? Nu mă întrebați, că nu înțeleg ce este în mintea celor care ne obligă copiii să se infecteze în masă.

Ce poți face tu să îți păzești copiii atât de virus, cât și de autorități?

În primul rand să eviți infectarea. Infectarea nu este inevitabilă. Trebuie să mai fi atent încă 4-5 săptămâni până ieșim din val:

- masca FFP2- aceasta nu trebuie scoasă în prezența altor persoane, nici în pauze

- evitarea ocaziilor sociale, fără petreceri, fără ieșiri la mall în week-end

- socializare doar cu prietenii apropiați, fără gașcă până ieșim din val

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- dacă e posibil, evită ziua de luni (revenirea din week-end/vacanță)

- fă presiuni pentru trecerea în online până ieșim din val, mai bine sănătos acasă, decât bolnav în clasă

În al doilea rând evită spitalizarea dacă totuși copilul se infectează 

- vaccinare

Toate aceste date trebuie să ne facă prudenți și atenți, nu panicați. Chiar dacă copilul se infectează, riscul să facă o formă gravă de boală este infim. Chiar dacă e nevoie de spitalizare, șansele să dezvolte o formă gravă sunt mai mici ca în Delta.”, a scris medicul Octavian Jurma pe contul personal de facebook.

Citeste si: Bilanț coronavirus 25 ianuarie 2022: Numărul cazurilor noi explodează! Avem un nou record de infectări de la începutul pandemiei!

Bilanț coronavirus 25 ianuarie 2022. Câți copii se află în spitalele de profil?

Autoritățile au anunțat că este în creștere numărul minorilor care se infectează cu COVID-19. Astfel, potrivit bilanțului coronavirus anunțat pe 25 ianuarie 2022, 643 de minori se află internați în spitalele din România după ce s-au infectat cu COVID-19. 636 dintre ei se află în secții, iar 7 în secțiile de terapie intensivă (ATI). Numărul copiilor internați în spitale este în creștere cu 23 comparativ cu ziua precedentă.

În ultimele 24 de ore, autoritățile au raportat 19.685 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus, cu 7.603 mai mult decât în ziua anterioară. De menționat că 1.740 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citeste si: Școli închise în România: Câte instituții de învățământ au trecut în online de astăzi