Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut mai multe previziuni sumbre cu privire la valul șase de COVID-19. Acesta a declarat că România ar putea avea și 10.000 de cazuri pe zi, iar unele spitale deja sunt depășite de numărul infectărilor.
La Institutul Matei Balș nu mai există niciun loc disponibil, Spitalul din Timișoara s-a transformat într-un adevărat focar, în timp ce un compartiment pentru copiii infectați cu COVID-19 a fost redeschis la „Grigore Alexandrescu”.
Adrian Marinescu spune că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 aproape s-a triplat
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, susține că numărul cazurilor a crescut foarte mult în ultimele săptămâni, motiv pentru care spitalul nu mai poate face față.
„Institutul Matei Balş funcţionează hibrid de ceva vreme, ceea ce înseamnă că adresabilitatea vine şi de la pacienţii covid şi non covid. În ultimele două săptămâni, aproape că s-a triplat numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Şi aici mă refer şi la copii şi la adulţi.
Nu înseamnă că sunt forme severe, din fericire cei mai mulţi nu au nevoie de spitalizare, dar totuşi, un procent de 20% dintre cei care se prezintă au nevoie să fie internaţi luând în calcul că sunt copii mici, care trebuie să fie monitorizaţi pentru o perioadă de
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Majorările se țin lanț în anul 2025! Care sunt persoanele care vor beneficia de creșterea pensiilor
Secțiile sunt pline de pacienți infectați
„Noi, acum, mergem cu 4 secţii cu paturi pentru pacienţii covid, fără terapie intensivă, vorbim de 4 secţii, 2 de adulţi, 2 de copii, sunt secţii mari, sunt câte 60 de locuri pe fiecare, sunt pline. Vrem să vedem şi patologia care ţine de infecţioase non covid, e logic să fie aşa. Şi atunci toate spitalele trebuie să contribuie, şi mă refer nu numai la pediatrie.
Din fericire paturile de terapie intensivă dedicate covidului nu sunt ocupate în totalitate şi asta este o situaţie care este peste tot în România, pentru că sunt în general forme uşoare, este o diferenţă semificativă la actualul val, care esteun val al infectărilor, dar nu şi al spitalizărior sau al ocupării celor care sunt de terapie intensivă”, a mai spus acesta.
„Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare.
Citeste si: Revin restricțiile în România?! Avocatul Gheorghe Piperea: Nu sunt deloc optimist
Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă”, a declarat și Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalul Victor Babeş, pentru News.ro.