Numărul infectărilor cu variola maimuței a ajuns la peste 6.000. Oamenii din aproximativ 60 de țări au fost infectați

Author: Andreea Buinoschi

Numărul infectărilor cu variola maimuței a ajuns la peste 6.000

Sursa: PixaBay

Organizația Mondială a Sănătății a convocat o ședință de urgență din cauza numărului din ce în ce mai mare de infectări cu variola maimuței. În 58 de țări au fost raportate mai mult de 6.000 de cazuri, iar OMS avertizează asupra repeziciunii cu care virusul se răspândește.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că variola maimuței se extinde extrem de repede, numărul infectărilor fiind, deja, de peste 6.000 în 58 de țări. Tocmai din acest motiv, o ședință de urgență a fost convocată pentru a se stabili măsurile care trebuiesc adoptate.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că îngrijorările au ajuns la cote înalte și susține că epicentrul epidemiei de variola maimuței este Europa, aici înregistrându-se peste 80% din cazuri.

Organizația Mondială a Sănătății speră să găsească cele mai bune modalități de a lupta cu variola maimuței

„În ceea ce priveşte variola maimuţei, continui să fiu îngrijorat de scala şi de difuzarea virusului care a provocat deja peste 6.000 de cazuri în 58 de ţări”, a spus acesta, conform romaniatv.net, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Geneva.

„Depistarea rămâne o provocare şi este foarte probabil să existe un număr important de cazuri care nu sunt recenzate. În Africa, apar cazuri în ţări care nu erau în trecut afectate şi mai multe recorduri au fost stabilite în locuri care au avut deja de-a face cu variola maimuţei”, a mai declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus la finalul lunii iunie.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunțul momentului despre variola maimuței. Ce trebuie să facă românii neapărat

Persoanele vaccinate obligatoriu împotriva variolei sunt protejate și în prezent

Persoanele care s-au vaccinat înainte de anul 1979 împotriva variolei au o protecție destul de mare și împotriva variolei maimuței.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Numărul infectărilor cu variola maimuței a ajuns la peste 6.000
[Sursa: Istock]

Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem.

Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Şi altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.

Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuţei. Este varianta din Africa de Vest care este mai blândă ca formă şi înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Şi a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală.

Citeste si: Alexandru Rafila, sfaturi pentru evitarea contaminării cu variola maimuței

„În primul rând, rămânem calmi şi echilibraţi, ceea ce e foarte important. Nu trebuie nici măsuri restrictive, niciun fel de măsuri. Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecţioase, adică spălatul mâinilor cu apă şi cu săpun.

Şi, foarte important: evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, mă refer în primul rând la la o erupţie cu vezicule, evitarea contactului prelungit. În rest, nu trebuie să facem absolut nimic diferit”, a mai spus acesta, potrivit adevarul.ro.