În condițiile în care locuințele din SUA au devenit din ce în ce mai inaccesibile în ultimii ani, numărul persoanelor fără adăpost a crescut în acest an la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit unui sondaj anual realizat în ianuarie.
Numărul persoanelor fără locuință din Statele Unite a crescut cu 12% la începutul acestui an față de anul precedent, o creștere de aproximativ 70.650 de persoane, potrivit unui raport anual al Departamentului pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană publicat vineri.
Cunoscută sub numele de estimare "punctuală", fotografia anuală analizează numărul de persoane din întreaga țară care trăiesc în adăposturi, locuințe temporare și medii fără adăpost într-o noapte din ianuarie anul trecut. Raportul a constatat că peste 650.000 de persoane se confruntau cu lipsa de adăpost în acea noapte, cel mai mare număr de la începutul raportării, în 2007.
Problema masiva
"Lipsa de adăpost poate fi rezolvată și nu ar trebui să existe în Statele Unite", a declarat secretarul HUD, Marcia Fudge, într-o declarație. "Am făcut progrese pozitive, dar mai sunt încă multe de făcut. Aceste date subliniază nevoia urgentă de sprijin pentru soluțiile și strategiile dovedite care îi ajută pe oameni să iasă rapid din situația de persoane fără adăpost și care previn lipsa de adăpost în primul rând."
Raportul a constatat că numărul persoanelor fără adăpost a crescut la nivel național pentru toate tipurile de gospodării, dar a avut un impact deosebit de mare asupra comunităților de culoare. În timp ce persoanele de culoare reprezintă aproximativ 13% din populația SUA, ele reprezintă 37% dintre persoanele care se confruntă cu lipsa de adăpost și 50% dintre persoanele care se confruntă cu lipsa de adăpost ca membri ai unei familii cu copii.
Populația asiatică sau asiatico-americană a înregistrat cea mai mare creștere a ratei persoanelor fără adăpost între 2022 și 2023, cu o creștere de 40%. Aproximativ 3.313 persoane mai multe de origine asiatică sau asiatico-americană au rămas fără locuință. Cea mai mare creștere numerică a persoanelor care se confruntă cu lipsa de adăpost a fost în rândul latino-americanilor. Au fost cu 28% mai mulți latino-americani care au rămas fără locuință în 2023 decât în anul precedent.
Studiul a constatat, de asemenea, un salt brusc al numărului de persoane care au rămas fără adăpost pentru prima dată.
Între anii fiscali federali 2021 și 2022, numărul persoanelor care au devenit recent persoane fără adăpost a crescut cu 25%, chiar dacă numărul celor care au ieșit din această situație și au ajuns la locuințe permanente a crescut cu 8%, potrivit raportului HUD.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Factorii
Această creștere este rezultatul unei combinații de factori, potrivit HUD. Chiria a crescut semnificativ în ultimii ani. În luna noiembrie a acestui an, chiria mediană națională solicitată în SUA a început să scadă puțin, dar este încă cu 22% mai mare decât era în noiembrie 2019, înainte de boom-ul imobiliar pandemic, potrivit Redfin. Iar chiria mediană solicitată pentru toate apartamentele a fost cu doar 4% sub nivelul record de 2.054 de dolari atins în august 2022.
În plus, a constatat raportul HUD, în 2022, diminuarea protecției împotriva pandemiei și a programelor axate pe prevenirea evacuărilor ar fi putut contribui, de asemenea, la faptul că mai multe persoane s-au trezit fără adăpost în prima lună din 2023. "Trebuie să abordăm principalul motor al lipsei de adăpost și al instabilității locuințelor- decalajul dintre veniturile mici și costurile chiriilor", a declarat într-un comunicat Peggy Bailey, vicepreședinte pentru locuințe și securitatea veniturilor la Center on Budget and Policy Priorities.
"Am învățat multe din abordările care au vizat populații specifice și le-au ajutat să iasă din situația de persoane fără adăpost", a mai spus ea. "Acum trebuie să luăm aceste lecții și să le extindem pentru a ne asigura că oricine are nevoie de ajutor, îl primește, punct."
În aproape un an de când a fost efectuată numărătoarea HUD, administrația a luat mai multe măsuri care vizează prevenirea lipsei de adăpost și sprijinirea celor fără adăpost.
Prin punerea în aplicare a Planului de acțiune privind oferta de locuințe, în acest an sunt în curs de a fi construite mai multe apartamente decât în orice alt an de până acum. Săptămâna aceasta, HUD a anunțat că a ajutat peste 424.000 de gospodării să se conecteze la servicii de sprijin pentru persoanele fără adăpost, să iasă din această situație sau să evite cu totul lipsa de adăpost în 2023. La începutul acestei luni, Administrația Veteranilor a anunțat că a găzduit peste 38.000 de veterani fără adăpost.
Citește și: Lufthansa cere despăgubiri de la activiștii pentru climă! Cine va castiga?
Citește și: UE nu vrea controale medicale obligatorii
Citește și: Permis de conducere bun de lux? Care e situatia in Germania?