Numărul replicilor cutremurului din Gorj a crescut! Anunțul specialiștilor

Author: Lavinia Medrea

Anunțul specialiștilor

Sursa: PixaBay

Cutremurul din Gorj, care a înregistrat o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, a avut 315 replici până în acest moment.

Specialiștii au precizat că numărul replicilor urmează să crească în următoarele zile. Cea mai mare replică a avut loc astăzi, joi, la ora 03:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a înregistrat o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter, cu intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Numărul replicilor cutremurului din Gorj a ajuns la 315

„În urma cutremurului cu magnitudinea de 5.7  ML (5.5

Mw), produs în zona seimică Gorj, Oltenia, în data de 14.02.2023, s-au produs în cursul nopţii de ieri 5 replici cu magnitudine ≥ 3 ML. Cea mai mare replică s-a produs la ora 03:07:06 (16.02.2023) la o adâncime de 10,8 km şi a avut magnitudinea de 4.2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV”,  a declarat, astăzi,   INFP.

Citește și: Val de cutremure, joi dimineața, în Romania. Unde s-au produs seismele

INFP a menționat că seismul din Gorj a înregistrat, până acum, 315 replici. Specialiștii spun că numărul urmează să crească în câteva zile, dar intensitatea lor va fi, evident, mai mică. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Potrivit sursei menționate anterior, un cutremur de mare intensitate produs în 2013 în judeţul Galaţi a înregistrat peste 1.000

de replici în perioada imediat următoare.

Citește și: Raed Arafat, anunț despre pagubele provocate de cutremurul din Gorj: "Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri"

INCDFP a precizat că zona în care au avut loc aceste seisme este cunoscută pentru activitatea sa seismică slab-moderată, cutremurele de peste cinci grade fiind foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a avut loc în 1943, la adâncimea de 9,9 km.

Alte cutremure mai puternice, care au avut loc în zonă, au avut loc în 1912- 4,5 grade, adâncime 10 km, 1916- 3,9 grade, adâncime 10 km, 1962- 4 grade, adâncime 16 km şi 1963- 4,5 grade, adâncime 10 km. 

Ieri, cutremurul din Gorj avea doar 160 de replici

Conform directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul din Gorj a avut, ieri, 160 de replici.

Anunțul a fost făcut miercuri, după prânz, în cadrul unei conferințe de presă.

Specialiștii INFP, anterior, au declarat că Oltenia nu va deveni noua Vrancea din punct de vedere seismic. Aceștia au precizat că datele existente nu arătau posibilitatea producerii unui seism cu magnitudine peste 5,5 grade pe scara Richter. Specialiștii sunt atenți în privința celei mai mari activități seismice din regiune din ultimii 200 de ani și au precizat că harta cutremurelor va fi actualizată în zonă în funcție de rezultatele cercetătorilor.

„Ieri am spus că în zona respectivă nu se produc cutremure mai mari de 5,4. Eu m-am referit la datele din catalogul INFP. Se vor schimba datele acum, potrivit unei formule de calcul", a declarat Constantin Ionescu. "Cu cât falia este mai lungă cu atât poate potenţa un cutremur mai mare. Faliile sunt fragmentate şi de asta am spus totuşi că puterea zonei este limitată. Anul trecut, în zonă, a fost un cutremur de 4. Nu putem spune că zona este necunoscută, au fost cutremure, dar nu atât de mari. Cauza este comună, modul de producere este cam acelaşi, urmează să vedem care este falia care guvernează”, a anunțat Mihai Diaconescu, seismolog INFP.