Nunta de BASM la Certeze, in Tara Oasului VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 31 aug 2021, 18:25

Maramuresenii din Certeze sunt renumiti nu doar pentru casele lor care se invart dupa soare, ci si pentru nuntile traditionale imparatesti.

Localnicii petrec trei zile si trei nopti intr-un adevarat spectacol de muzica si culoare, de la care nu iti poti lua ochii.
Imbracati in straie populare colorate, nuntasii roiesc in jurul miresei, ca doar ea este cea mai importanta. Mireasa nu poarta o rochie alba asa cum se obisnuieste, ci un costum traditional alcatuit din fusta, camasa cu maneci cusute cu mii de margele si cizme lacuite.

Pe cap nu are un voal din dantela, ci o cununa batuta in pietre scumpe, care ii lasa doar fata la vedere.
La gat poarta aproape 2 kg de margele, infasurate unele peste altele. Chiar daca poate sunt grele aceste podoabe, traditia trebuie respectata.
Nici ginerele nu e mai prejos! El poarta tot costum popular lucrat manual. Clopul e piesa de rezistanta, impodobit cu margele, dantela si o pana mandra de paun.

Dupa ce mireasa este jucata asa cum se cuvine, alaiul merge cu steagul la mire, semn ca de acum e om insurat si fiu de nadejde al satului.
Dupa nunta traditionala urmeaza nunta domneasca, aceea in care invitatii renunta la costumele populare si se imbraca la patru ace. Peste 1.000 de invitati au petrecut pana in zorii zilei, ca doar asa le sade bine osenilor.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.