Nunți mai scumpe în anul 2024: „Cu 1.000 de lei mirii nu își vor scoate nici măcar cheltuielile”. Ce sumă trebuie să pună în plic nașii sau invitații în funcție de regiune

Author: Diana Bostan

Nunți mai scumpe în anul 2024

Sursa: Pixabay

Mirii din 2024 se confruntă cu o provocare suplimentară în organizarea nunții în 2024, deoarece darul de nuntă va trebui să țină cont și de impactul inflației, făcându-i să ajusteze bugetul petrecerii cu o creștere estimată între 15% și 30%. Cum îi va afecta acest lucru pe invitați?

Pentru unii miri, șocul a fost cu atât mai mare când au constatat că prețul stabilit în contractul lor a crescut, chiar dacă documentul era semnat. Odată cu majorarea costurilor, inclusiv cele legate de meniu, organizatorii de nunți sunt în situația de a sugera nuntașilor să fie mai generoși și să aloce o sumă mai consistentă în plicurile lor de cadouri.

Nunțile vor fi cu 15%-30% mai scumpe în 2024 din cauza inflației

Organizarea unei nunți în 2024 devine tot mai costisitoare, iar detaliile bine puse la punct pot reprezenta o provocare financiară surprinzătoare. Față de acum aproximativ cinci ani, serviciile necesare pentru evenimente precum nunțile s-au scumpit semnificativ. În trecut, un meniu modest putea costa în jur de 300 de lei, însă în prezent această sumă pare a fi depășită cu mult.

Costurile unei nunți au crescut în 2024
[Sursa: Pixabay]

Impactul inflației a adus o creștere semnificativă a costurilor, ajungând până la 30% în acest an. Ceea ce era considerat un meniu de lux de 100 de euro înainte de pandemie a devenit acum norma, reflectând o realitate financiară în schimbare rapidă în industria nunților. Mirii se confruntă, de asemenea, cu riscul ca prețurile să continue să crească chiar și după semnarea contractului, adăugând incertitudine și presiune financiară asupra planificării evenimentului, cu perspective similare și pentru anul 2025.

Citește și: Doi miri din România vor să scrie prețul meniului de nuntă la fiecare masă, pentru a se asigura că invitații dau suficienți bani de dar: “Măcar meniul să îl acopere”

Este o discuție sensibilă asta cu bugetul. Ei își doresc multe lucruri pentru că piața e în dezvoltare, însă când ajungem să discutam de preț, încercam să ajungem la un punct comun.

La invitați nu renunță, dar renunță la servicii care nu sunt esențiale. Poate taie puțin la decorațiuni sau la anumite baruri mobile",   a declarat Ruxandra Stanca, organizator de evenimente, în cadrul unei emisiuni de știri.

Invitații vor fi nevoiți să pună mai mulți bani în plic

Cu creșterea costurilor asociate organizării nunților în diverse regiuni ale țării, invitații sunt tot mai des îndemnați să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a contribui la darurile de nuntă. Suma minimă considerată adecvată se situează acum în jurul valorii de 350-400 de euro, reflectând adaptarea la noile realități economice și financiare care au afectat industria evenimentelor festive.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cât este darul de nuntă în 2024
[Sursa: Pixabay]

„Dacă până în pandemie undeva la 250 de euro de cuplu era o sumă rezonabila, acum în majoritatea situațiilor, cu 1.000 de lei mirii nu își vor scoate nici măcar cheltuielile pe care le-au avut. Un minim necesar este 350-400 de euro, să-i ajutăm, să nu intre în pierdere",  a spus Ana Haralambie, organizator evenimente, în cadrul aceleași emisiuni de știri.

Citește și: Un mire a plecat de la propria nuntă după ce soacra și-a făcut apariția: „Am avut mâncărimi la ochi, mâncărimi în gât și dureri de cap”. Care a fost motivul

În regiunea Muntenia, suma obișnuită pentru darul de nuntă se situează între 1.200 și 1.500 de lei pentru un cuplu, însă aceasta poate crește în funcție de gradul de apropiere dintre invitați și miri. Prietenii extrem de apropiați sau membrii ai familiei sunt adesea așteptați să ofere sume mai generoase în semn de bucurie și susținere. În Oltenia, tradițiile impun o contribuție financiară în plicurile mirilor între 1.000 și 1.600 de lei, menținându-se în continuare aceleași standarde.

Moldova păstrează o legătură strânsă cu tradițiile în cazul nunților, unde darul de nuntă se situează între 1.000 și 1.800 de lei. Apropiații mirilor sunt așteptați să contribuie semnificativ în acest context. Transilvania și Dobrogea au propriile lor obiceiuri, iar în Bucovina, darurile pot atinge suma notabilă de 3.000 de lei, în special dacă invitații sunt foarte apropiați. În Maramureș, unde tradițiile domină evenimentele, darul de nuntă variază între 1.200 și 2.000 de lei, reflectând complexitatea și importanța socială a acestor momente festive.