Nutritionistul Mihaela Bilic avertizeaza parintii: “Fructele trebuie mancate, mestecate, nu baute cu paiul!”

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 28 feb 2017, 07:38

Cunoscutul medic nutritionist Mihaela Bilic a vorbit, duminica (24.04.2016), la Europa FM, despre riscurile la care ne expunem copiii daca nu ii invatam sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase inca din primii ani de viata, dar si despre greselile frecvente care se fac in privinta dietelor.

E foarte greu pentru parinti de pus in practica, dar trebuie cu orice pret sa ne dam silinta sa  lasam copiii sa fie instinctivi, adica un copil mananca, pana la 5 ani, cat ii este foame si se opreste cand s-a saturat, nu putem spune noi din exterior cat inseamna mult sau putin pentru el. Responsabilitatea parintilor este sa le dea alimente de baza, banale, rudimentare, adica sa fie cat mai putin procesate.

Acest ABC de nutritie trebuie deprins de acasa ”, a spus medicul nutritionist.

In momentul in care faci o ciorba, o tocanita sau paste cu un sos, nu dai niciodata gres. Copiii nu se ingrasa din mancarea gatita, ci din momentul in care incep sa dezvolte preferinte pentru alimentele ambalate, care sunt extrem de concentrate, intr-un volum mic si pe care ei nu le pot aprecia din punct de vedere caloric.

Lui i se pare ca a mancat putin ca volum, dar de fapt a consumat foarte multe calorii
”, a explicat Mihaela Bilic.

Ea a atras atentia si asupra pericolului pe care il reprezinta sucurile de fructe: „ Trebuie avuta foarte mare grija la transformarea fructelor in suc pentru ca provoaca obezitate la copii. Noi bem sucul de fructe ca pe apa iar fructoza aceea oboseste ficatul si se transforma aproape toata in grasime abdominala.

Fructele trebuie mancate, mestecate, nu baute cu paiul! E foarte important. Parintii, in disperarea lor, dau suc copiilor ca sa bifeze ca au mancat fructe, dar fructele nu sunt un aliment de baza, legumele sunt ”, a explicat Mihaela Bilic.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Cat priveste obezitatea la adulti, nutritionista spune ca printre principalele cauze se afla stresul, care provoaca mancatul emotional: „ Stresul imbolnaveste, dezechilibreaza, as spune chiar ca kilogramele in plus sunt o boala a sufletului.

Noi ne trezim ca mancam compulsiv sau cautam confortul in mancare, pentru ca e vorba de o energie negativa in organism pe care amaratul nostru creier cauta sa o echilibreze, sa o neutralizeze cu ajutorul mancarii.  Moderatia este cel mai greu lucru in ziua de azi. Crezul meu de baza este -putin din tot-. In momentul in care incepi sa faci extremism alimentar, sa elimini cu totul anumite grupe alimentare, sa gatesti numai intr-un anumit fel, sa nu combini alimentele intre ele, atunci esti pierdut ”,
a mai spus Mihaela Bilic.

Interviul integral poate fi urmarit aici: https://youtu.be/LayN_76qVV8