O anumită categorie de români ar putea beneficia de bani din partea statului pentru a se racorda la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare

Author: Cristina Mocanu

O anumită categorie de persoane vor primi bani din partea statului pentru a se racorda la apă și canalizare.

Sursa: pixabay.com

Statul va oferi unei categorii de români un ajutor financiar pentru a se putea racorda la rețelele publice de apă și canalizare.

Dacă îndeplinesc condițiile impuse de lege, o anumită categorie de persoane vor primi bani din partea statului pentru a se racorda la apă și canalizare.

Anumite persoane vor primi bani din partea statului pentru a se racorda la apă și canalizare

 Familiile cu venituri mici pot beneficia de o finanțare nerambursabilă de la stat  pentru branșarea sau racordarea la rețelele publice, locale sau regionale, de apă și canalizare.

 Astfel, cu ajutorul programului se stabilește cu cei cu venituri mici vor putea acoperi până la 1.900 euro, fără TVA, din cheltuielile de branșare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/ sau de canalizare.

Citește și: Tichete pentru angajații cu copii. „Familia e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi”

Persoanele care doresc să facă branșamentul vor trebui să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, pentru a beneficia de măsura de sprijin.

Așadar, banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării.

Conform AFM, până pe 26 iunie 2023, ora 23:59, operatorii de servicii de utilități publice/ operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/ apă uzată pot depune cereri de finanțare (printr-o aplicație informatică destinată programului Prima Conectare).

Care sunt condiții pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească?

Beneficiarii finali trebuie să îndeplinească următoarele reguli:

- să fie o persoană singură cu venituri reduse/ face parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie);

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

- are domiciliul într-o gospodărie neracordată/ nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau canalizare și se află pe rata teritorială a unității administrativ teritoriale care a delegat operatorului de utilități gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare, în baza unui contract de delegare a gestiunii;

- își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/ branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă.

Citește și: Criza datoriilor- Cum situatia din SUA poate afecta economia tuturor?

De asemenea, terenul pe care se vor face lucrările de branșare/ racordare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

- să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară;

- să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești;

- să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.

Principalul obiectiv al programului este creșterea gradului de acces al populației la serviciul public de apă și canalizare. În esență, el vizează reducerea impactului asupra mediului al evacuărilor de ape uzate urbane şi rurale menajere provenite din gospodării şi servicii și protejarea populaţiei de efectele negative ale apelor uzate asupra sănătății omului şi mediului prin asigurarea racordării/ branșării la rețeaua publică de canalizare/ alimentare cu apă.

Prima Conectare vizează pentru racordare peste 88.400 de gospodării până în al doilea trimestru din 2026.

Sursă: avocatnet.ro