Joi, 23 martie, a fost semnat un acord de o importanță vitală şi îi privește direct pe românii care au dreptul la pensie din partea României, dar şi din partea unei alte ţări. Documentul va merge în Parlament, pentru a fi ratificat.
O anumită categorie de români va primi două pensii
România și Statele Unite ale Americii au semnat un acord joi, 23 martie și îi privește în mod direct pe români.
Acest acord, în domeniul securității sociale are ca scop protecția drepturilor de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității.
Citește și: Mamele cu venituri reduse vor primi un ajutor de 2.000 de lei pentru nou-născuți din partea statului
Ce prevede acordul și care este scopul acestuia?
Documentul semnat între cele două state permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, dar şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu, transmite Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Astfel, se stabilesc şi o serie de dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De asemenea, acesta are drept scop facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată, mai indică sursa citată.
Un punct important al acordului are legătură și cu detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state.
Mai exact, documentul semnat la București prevede exceptarea reciprocă a acestor persoane de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.
Totodată, acordul semnat de către Ambasadorul SUA în România şi ministrul Muncii trebuie acum să fie ratificat prin lege de către Parlamentul de la București.
Și românii care lucrează în Spania ar urma să primească o a doua pensie
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a trimis un comunicat de presă prin care specifică că ministrul român Marius Budăi și omologul său spaniol, Jose Luis Escriva Belmonte, au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania.
Astfel, acest document scoate în evidență importanța mobilității forței de muncă între cele două state. Totodată, acesta arată promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, de integrare și de informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor, astfel încât să contribuie la creșterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societății.
Citește și: Vouchere Sociale 2023: Data la care intră pe card banii pentru tranșa a doua
Marius Budăi a declarat că: ”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale. Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”.
Peste 1 milion de români trăiesc în Spania
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a ținut să precizeze că, potrivit datelor oficiale, peste 1 milion de români trăiesc și lucrează în Spania.
Secretarul de stat în cadrul MMSS, Cristian Vasilcoiu, a reamintit că 340.000 de români sunt angajați cu acte în Spania și că legislația comună europeană prevede că acești oameni vor primi pensie în momentul în care se vor pensiona. Totuși, țara din care vor primi pensia depinde de perioada minimă de cotizație.
Sursă: capital.ro