O bacterie periculoasă a ucis deja cinci oameni. Ce este Legionella și cum se manifestă

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 24 mai 2024, 03:00

O bacterie periculoasă a ucis deja cinci oameni. Ce este Legionella și cum se manifestă

Sursa: PixaBay

Una dintre cele mai periculoase bacterii din lume a ucis deja cinci oameni și a dus la spitalizarea a zeci de persoane. Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la alimentarea cu apă a orașului.

Bacterie legioneloza sau boala legionarilor face ravagii acum în Polonia, unde cinci persoane au murit, iar alte zeci sunt spitalizate în stare gravă.

Focar de legioneloză în Polonia

În prezent, Polonia se confruntă cu un focar de legioneloză, una dintre cele mai periculoase bacterii din lume. Infecția cu această bacterie a ucis deja cinci oameni, iar alte zeci sunt spitalizate. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă și informează populația cu privire la transmiterea bacteriei și anume la inhalarea aerosolilor contaminaţi care se produc în momentul unor jeturi de apă sau a unor vapori din surse de apă contaminate.

Citește și: Pericol de infectare cu virusul West Nile. Trei persoane au decedat în țara noastră după ce țânțarul comun a devenit imun la insecticide

Legioneloza sau boala legionarilor, cauzată de bacteria legionella, poate duce la o formă severă de pneumonie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În prezent, în orașul Rzeszow sunt internați 76 de pacienţi cu legionella.

Primarul din Rzeszow, Konrad Fijolek, a declarat că autorităţile testează mostre de apă pentru legionella şi că rezultatele vor fi cunoscute luni.

Între timp, oraşul Rzeszow ia toate măsurile necesare de prevenție și de oprire a răspândirii accelerate a bacteriei care a ucis deja cinci oameni. 

Care sunt principalele simptome

Simptomele debutează în general între a doua şi a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece şi trei săptămâni până la apariţia lor.

Printre primele simptome se numără:

  • febra,
  • frisoanele
  • durerile de cap și dureri musculare
  • tuse seacă
  • dificultăți de respirație
  • pneumonie severă 
  • diaree
  • vomă
  • stări de confuzie
  • delir

Citește și: 50 de copii au făcut toxiinfecție alimentară într-un complex turistic din Bran. Aceștia au fost transportați la spital

Majoritatea pacienţilor necesită spitalizarea și tratamentul corespunzător, altminteri situația se poate agrava. Antibioticele reprezinintă un ajutor pentru tratarea bolii, întrucât este provocată de o bacterie. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice.