Acest lucru vine în contextul majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată, care va ajunge la suma de 4.050 de lei.
Citește și: Anunț de ultimă oră de la Poșta Română! Românii vor putea face plăți digitale direct la postaș, la domiciliu
Ei sunt românii care vor plăti o contribuție de asigurări sociale în valoare de 1.013 lei de la 1 ianuarie 2025
Modificările vor afecta și veniturile minime asigurate în cadrul contractelor de asigurare socială, iar contribuția de asigurări sociale va fi calculată pe baza noii valori a salariului minim, notează româniatv.net.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Astfel, de la începutul anului 2025, venitul lunar asigurat în contractele de asigurare socială va fi ajustat automat la valoarea de 4.050 lei, iar contribuția aferentă acestuia va fi de 1.013 lei. Casa Națională de Pensii Publice a precizat că acest proces de ajustare a veniturilor asigurate va fi realizat din inițiativa caselor teritoriale de pensii, care vor informa persoanele asigurate despre modificările intervenite.
Citește și: Veniturile care vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025. Patru categorii vor primi mai mulți bani în 2025
„ Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte la 4.050 lei. Astfel, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei ”, a fost anunțul făcut de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), citat de sursa menționată anterior.
De asemenea, CNPP a clarificat că această modificare nu va afecta contractele de asigurare socială retroactivă încheiate înainte de 1 ianuarie 2025. Acestea vor rămâne neschimbate, în conformitate cu Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
În prezent, aproximativ 843.668 de salariați din România beneficiază de salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă aproximativ 15,4% din totalul angajaților activi din țară.