Noua Zeelandă: Cine sunt tinerii care nu mai au voie să cumpere vreodată țigări. Interdicția va fi impusă progresiv din 2023

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 sep 2023, 05:55

A apărut o nouă lege care interzice unei anumite categorii de tineri să mai cumpere țigări.

Sursa: https://pixabay.com/

A apărut o nouă lege care interzice unei anumite categorii de tineri să mai cumpere țigări.

O nouă lege care îi interzice unei anumite categorii de tineri să mai cumpere țigări, a fost adoptată și intră în vigoare din 2023.

Cine sunt cei care nu vor mai avea voie să cumpere țigări niciodată

Persoanele născute după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări sau produse din tutun în timpul vieții lor, în conformitate cu o lege care se așteaptă să fie adoptată anul viitor.

Această lege a fost adoptată în Noua Zeelandă și va fi impusă progresiv din 2023.

Medicii împreună cu alți experți din domeniul sănătății au salutat reformele “de vârf la nivel mondial”, care vor reduce accesul la tutun și vor restricționa nivelul de nicotină din țigări.

Astfel, urmează ca numărul comercianților de tutun să scadă de la la șase sute de la șase mii, câți sunt în prezent, și în plus, cantitatea de nicotină din țigări va fi redusă până la nivelul în care nu va mai putea produce dependență. 

Legea a fost inițiată de către Guvernul din Noua Zeelandă, după ce țara a declarat război fumătorilor începând cu anul 2021. Potrivit specialiștilor, în fiecare an sunt aruncate trilioane de mucuri de țigară, poluând, astfel, solul și mările planetei cu substanțe chimice toxice și materiale plastice artificiale dăunătoare.

Citește și: Se scumpesc țigările în Europa. Cu cât crește prețul unui pachet de țigări și ce alte modificări anunță UE. Taxa pentru vaping, una dintre ele

Problema țigărilor electronice ia amploare

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

O altă problemă reală cu care se confruntă planeta sunt țigările electronice, care au fost adăugate în categoria deșeurilor. Din păcate, deși țigara electronică este prezentată ca o alternativă a țigării clasice, vapatul reprezintă o amenințare reală pentru mediu, mai ales că popularitatea țigărilor electronice a explodat în ultimii câțiva ani.

Acestea sunt cel mai des utilizate de către persoanele care doresc să se lase de fumat, dar în același timp majoritatea tinerilor se apucă direct de vaping, fără să știe care este pericolul real. Deși producătorii spun că acestea sunt mai puțin nocive, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că și acestea pot duce la cancer pulmonar. Ca şi în cazul țigărilor clasice, afectați sunt şi nefumătorii care stau în preajma celor care folosesc țigările electronice.

Substanțele nocive ajung şi la ei, în cantități mai mici, dar suficiente pentru ca şi aceștia să fie expuși unor riscuri. Copiii sunt, desigur, cei mai vulnerabili.

Citește și: Iată 3 metode cu ajutorul cărora te poți lăsa mai ușor de fumat!

În Marea Britanie, numărul adulților care folosesc țigări electronice a crescut de la 1,7% în 2012, la 7,1% în 2019.

Țigările electronice în sine se găsesc sub diferite forme și dimensiuni, iar unele sunt reutilizabile și pot fi reumplute cu cartușe de plastic de unică folosință, în timp ce altele sunt de unică folosință. Acest lucru creează deșeuri.

Cercetătorii Jeremie Pourchez, Clement Mercier și Valerie Forest au zis, într-o lucrare științifică pe această temă, că: „Având în vedere că piața vape-urilor este deținută în principal de industria tutunului, este legitim să ne întrebăm dacă vapatul este mai ecologic decât fumatul sau dacă industria tutunului a mers din rău în mai rău. Planeta noastră se confruntă cu o nouă amenințare: deșeurile vape".

Sursă: euronews.ro