O dronă a căzut în orașul Tulcea, joi dimineață: Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 oct 2023, 11:31

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, vineri dimineață, a fost descoperit un crater de dronă, în zona localității Tulcea.

Sursa: Hepta.ro

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, joi dimineață, a fost descoperit un crater de dronă, în zona localității Tulcea.

Vineri dimineață, a fost descoperit un crater de dronă în zona orașului Tulcea. Echipe ale MApN, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației.

Un alt crater de dronă a fost descoperit în orașul Tulcea

Într-un context tot mai tensionat și marcant de conflicte în regiunea Ucrainei, România a fost implicată în mod neașteptat într-un incident care a atras atenția opiniei publice. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, joi dimineață, în jurul orei 5:00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al

Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru. Acest eveniment ridică întrebări și preocupări legate de evoluția situației din Ucraina și impactul acesteia asupra securității României.

Incidentul are legătură cu continuarea atacurilor asupra infrastructurii portuare ucrainene în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene, ceea ce a generat preocupări în rândul autorităților române. Ministerul Apărării Naționale a fost în alertă și a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.

Citește și: Ziua 596 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski este în vizită la Bruxelles unde participă la Consiliul NATO-Ucraina

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

După detectarea unor grupuri de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, care ar putea fi afectate de riscurile asociate acestei situații.

Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

Cum a fost descoperit craterul de dronă în Delta Dunării

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, care semnalau un posibil impact pe teritoriul României, echipe ale MApN s-au deplasat în zonă în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact. Acest crater a fost găsit într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei, și structurile competente au fost notificate pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor stabilite.

MApN va continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

Care este reacția Ministerului Apărării Naționale?

Ministerul Apărării Naționale a condamnat cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

MApN a subliniat că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Citește și: Volodimir Zelenski a ajuns în România! Acesta a fost primit cum se cuvine de către președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

Incidentul cu drona descoperită în Delta Dunării evidențiază complexitatea situației din regiunea Ucrainei și modul în care aceasta poate afecta țările vecine, inclusiv România. Este important ca România să continue să monitorizeze și să răspundă la provocările de securitate și să coopereze cu partenerii săi internaționali pentru a menține stabilitatea și securitatea în regiune. Într-un moment de incertitudine geopolitică, vigilentă și cooperare sunt esențiale pentru a face față riscurilor și provocărilor care pot apărea.