O echipă de studenți a găsit un mesaj vechi de 200 de ani într-o sticlă, la un sit arheologic din Franta. Incredibil ce scria pe bilet

Autor: Laura Macovei

Acest mesaj avea să facă o legătură fascinantă între prezent și trecut

Sursa: BBC

O descoperire extraordinară a avut loc în nordul Franței, unde o echipă de studenți voluntari, care participa la o săpătură arheologică, a primit un mesaj neașteptat din trecut.

Luni, cercetătorii au descoperit un vas de lut ascuns printre rămășițele unui sat fortificat, un oppidum din perioada galică. În interiorul vasului, aceștia au găsit un mic balon de sticlă, iar înăuntru, un mesaj pe hârtie, rulat și legat cu o sfoară. Acest mesaj avea să facă o legătură fascinantă între prezent și trecut.

Citește și: Descoperire impresionată într-o pădure din Botoșani. Trei bărbați au dat peste o comoară celtică veche de 2.500 de ani

Ce scria pe biletul găsit de studenții voluntari

Marți seara, domnul Blondel, responsabilul echipei, a desfăcut cu grijă hârtia. Pe ea era scris un text din anul 1825, semnat de PJ Féret, un arheolog local, originar din Dieppe. În mesaj, Féret menționa că a efectuat săpături în aceeași zonă în ianuarie 1825, fiind membru al mai multor societăți intelectuale ale vremii. El descria situl ca fiind parte din „Cité de Limes” sau „Tabăra lui Cezar”, un loc de o mare importanță istorică.

„Era genul de fiolă pe care femeile obișnuiau să o poarte la gât și care conținea săruri mirositoare”, a spus liderul echipei Guillaume Blondel, care conduce serviciul arheologic al orașului Eu.

În interior scria:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„PJ Féret, originar din Dieppe, membru al diferitelor societăți intelectuale, a efectuat săpături aici în ianuarie 1825. El își continuă investigațiile în această zonă vastă cunoscută sub numele de Cité de Limes sau Tabăra lui Cezar.”

Cercetările înregistrate în arhivele locale confirmă existența acestui arheolog, care, în urmă cu aproape 200 de ani, a fost unul dintre primii care a explorat această zonă vastă și bogată în istorie.

Féret și-a desfășurat săpăturile în contextul unei urgențe cauzate de eroziunea stâncilor care amenințau să distrugă o parte din oppidum. Deja, în acea perioadă, o secțiune semnificativă a satului fortificat fusese pierdută din cauza degradării naturale a stâncii.

„A fost un moment absolut magic. Știam că au fost săpături aici în trecut, dar să găsim acest mesaj de acum 200 de ani...

a fost o surpriză totală. Uneori vezi aceste capsule ale timpului lăsate în urmă de dulgheri când își construiesc case. Dar este foarte rar în arheologie. Majoritatea arheologilor preferă să creadă că nu va veni nimeni după ei pentru că au făcut toată munca!”, a spus domnul Blondel, potrivit BBC.

În săptămâna în care au început săpăturile recente, echipa a găsit deja mai multe artefacte, inclusiv fragmente de ceramică ce datează din perioada galică, vechi de aproximativ 2.000

de ani, confirmând relevanța istorică a sitului.