O farsă la 112 ar fi putut avea consecințe tragice pentru o femeie din Suceava. Ambulanța a plecat spre un caz inexistent, iar femeia intra deja în șoc anafilactic, după ce a fost înțepată de o viespe

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 27 iun 2024, 10:16

Un apel fals la 112 s-ar fi putut transforma într-o tragedie

Sursa: pexels.com

O farsă la serviciul de urgență 112 ar fi putut avea consecințe tragice pentru o femeie de 46 de ani din Suceava, care a intrat în șoc anafilactic după ce a fost înțepată de o viespe.

Femeia în cauza a fost înțepată de o viespe și începea să intre în șoc anafilactic. Aceasta a reușit să ajungă singură la ambulanța din Liteni, însă echipajul era deja plecat la un caz fals raportat într-o comună aflată la aproximativ 20 de kilometri distanță.

O farsă la 112 ar fi putut duce la moartea unei femei din Suceava

Ambulanța a primit un apel la 112 și a fost redirecționată către un caz inexistent, unde presupusa victimă se afla într-o stare de inconștiență.

Echipajul a petrecut 40 de minute căutând adresa pe un drum forestier, doar pentru a descoperi că a fost victima unei farse.

În tot acest timp, femeia afectată a ajuns în stare critică, cu tensiunea arterială scăzută la 7 și cu gâtul atât de umflat încât abia mai putea respira. Medicii au realizat că, dacă ar fi întârziat cu încă un sfert de oră, inima femeii s-ar fi oprit.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Era o zonă greu accesibilă, noi puteam să rămânem cu ambulanţa ore în şir.

Şi pierderea era mult mai mare, pentru o perioadă mai lungă de timp. 15 minute mai târziu i-ar fi fost fatal acestei paciente de 46 de ani. O femeie de 46 de ani ar fi murit dacă nu am fi fost la timp, la această solicitare” a mai spus Adriana Morari, purtător de cuvânt SAJ Suceava, potrivit Observator.

Pedepse mai dure pentru cei care fac farse la 112

Asistentul care a intervenit a declarat că pedeapsa pentru astfel de farse ar trebui să fie mult mai severă decât o simplă amendă, sugerând că acestea ar trebui încadrate la "ucidere din culpă".

În prezent, legea prevede sancțiuni pentru apelurile false la 112 sub formă de amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei sau până la 200 de ore de muncă în folosul comunității pentru alertări abuzive.

Mai grav, alte apeluri false includ reclamații bizare cum ar fi lipsa curentului electric, aglomerația din trafic sau absența zahărului din magazine, iar acestea sunt sancționate cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei sau până la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

Citește și: CUTREMURĂTOR! O fetiță de doar doi ani a ajuns în comă la un spital din Iași. Ce i-a făcut mama acesteia

O categorie aparte de apeluri la 112 provine de la persoanele vârstnice care, deși nu au urgențe medicale, simt nevoia să comunice cu cineva. Pentru astfel de situații, există linia telefonică destinată vârstnicilor, unde aceștia pot apela gratuit pentru a-și expune problemele sau pentru a avea pe cineva cu care să vorbească.