O femeie din Galați a intrat în comă după ce a încercat să se trateze cu paracetamol: ,, Era galbenă din cap până în picioare”. La ce concluzie au ajuns medicii

Author: Diana Bostan

O femeie a intrat în comă după ce a consumat paracetamol în doze mari

Sursa: PixaBay

O tânără din Galați, mama a patru copii, a fost la pun pas de moarte după ce a consumat paracetamol în doze mari. Femeia a fost salvată ca prin minune de un transplant.

Minune la Galați. O femeie în vârstă de 33 de ani a reușit să depășească o formă gravă de insuficiență hepatică, care a fost cauzată de utilizarea excesivă a paracetamolului, printr-un transplant de ficat care i-a salvat viața.

Femeia a consumat paracetamol în doze mari

Medicii au explicat că starea ei a devenit critică din cauza administrării necontrolate a dozelor mari de paracetamol, fără a primi recomandarea lor. Cu toate acestea, tânăra nu avea cunoștință despre problemele grave ale ficatului său și, din neștiință, agravase situația prin tratamentul neadecvat, potrivit Monitorul de Galați.

Femeia a fost salvată în urma unui transplant de ficat
[Sursa: Facebook: Spitalul Sfântul Spiridon Iași]

Ca prin minune, doctorii au reușit să găsească un donator compatibil prin intermediul sistemului național de alertă și au efectuat transplantul de ficat într-o intervenție de urgență.

În momentul în care starea ei de sănătate s-a deteriorat rapid, femeia de 33 de ani se afla acasă îngrijindu-și cei patru copii. Cu toate acestea, lipsa cunoștințelor despre afecțiunile sale medicale, inclusiv o hepatită B anterioară, a contribuit la neînțelegerea situației și la agravarea ei prin administrarea de paracetamol, un medicament care afectează ficatul în mod direct.

Citește și: În „Valea Rinichilor” aproape fiecare nepalez și-a vândut un rinichi din cauza sărăciei. Li s-a spus că le crește la loc

„În ultima săptămână a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât. Și era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând.”, a spus mama tinerei, în cadrul unei emisiuni.

A fost declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel național

În ciuda eforturilor medicale intense, s-a constatat că ficatul tânărului nu mai putea fi recuperat după o zi petrecută în terapie intensivă, ceea ce a determinat declanșarea procedurii de "urgență zero". Dacă nu ar fi fost găsit undeva în țară un ficat compatibil, șansele de supraviețuire ale tinerei ar fi fost minime.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Ficatul a fost transportat pe distanța București- Iași cu un avion de linie
[Sursa: Facebook: Spitalul Sfântul Spiridon Iași]

Norocul tinerei a fost că, la Spitalul Universitar din București, exista o pacientă în moarte cerebrală, a cărei familie a consimțit la donarea organelor și cu care exista o compatibilitate aparentă. Cu toate acestea, povestea salvării vieții tinerei era abia la început, având în vedere distanța mare de parcurs între Iași și București cu o ambulanță, ceea ce ridica întrebări cu privire la viabilitatea organului. 

Citește și: „Inima artificială care poate „bate” 100 de ani!” Un grup de studenți din Iași au adus României marele premiu la o competiție din SUA

„S-a declanşat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional: astfel, coordonatorul de transplant de aici, de la Spitalul «Sf. Spiridon», a identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă aflată în moarte cerebrală de la Spitalul Universitar Bucureşti. A plecat acolo un chirurg de la Iaşi, s-a deplasat cu un avion, iar împreună cu coordonatorul naţional de transplant a realizat recoltarea organului”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi şi purtător de cuvânt al unităţii medicale, potrivit Ziarul de Iași.

După ce organul a ajuns într-un timp record la Iași, în urma unui zbor, operația a început duminică după ora 14, fiind coordonată de prof. dr. Cristian Lupașcu, cu echipa de Terapie Intensivă condusă de dr. Mihaela Blaj. După finalizarea cu succes a intervenției chirurgicale, tânăra se află la Terapie Intensivă pentru ca medicii să se asigure că organul a fost primit de către corpul tinerei.