O femeie însărcinată şi rănită în timpul bombardării maternităţii din Mariupol a murit. Mesajul răvăşitor pe care l-a transmis medicilor înainte de tragedie

Author: Marina Ionescu

Instantaneul cu femeia întinsă pe targă a devenit una dintre imaginile atacului asupra maternității din Mariupol.

Sursa: Profimedia

O femeie însărcinată şi copilul ei au murit după ce forţele ruse au bombardat maternitatea din Mariupol.

Săptămâna trecută, rușii au bombardat o maternitate din Mariupol, Ucraina. O imagine cu o femeie însărcinată transportată pe o targă a făcut înconjurul lumii. Aceasta a devenit un simbol al atacului asupra maternității, atac pe care Rusia l-a catalogat drept „fake news”. Din păcate, jurnaliștii Associated Press, care au realizat fotografia, au urmărit ce s-a întâmplat cu cei afectați de atac și au dezvăluit că femeia și copilul au murit după naștere, potrivit Libertatea.ro.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 19 de război. Bombardamente în Kiev! Negocierile s-au oprit momentan. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului vorbește de “preluarea controlului total” asupra marilor orașe ucrainene

O femeie însărcinată şi rănită în timpul bombardării maternităţii din Mariupol a murit

În videoclipurile și fotografiile realizate de jurnaliştii AP după atacul asupra spitalului, femeia a fost surprinsă cu mâna pe abdomenul însângerat, în timp ce salvatorii se grăbesc să o scoată printre dărâmăturile din orașul asediat Mariupol.

Aceasta a reprezentat oroarea atacului. 

Femeia a fost trasportată de urgență la un alt spital, unde medicii au decis că trebuie să nască pentru a rămâne în viață. Chirurgul Timur Marin a găsit pelvisul femeii zdrobit și șoldul detașat. Dându-și seama că își pierde copilul, au spus medicii, ea le-a strigat: „Omorâți-mă acum!”.

Citeste si: Armata rusă nu permite evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha și fac atacuri asupra coridoarelor umanitare! Volodimir Zelenski: „Trupele ruse au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor”

Medicii au efectuat de urgență o cezariană, dar copilul nu a dat „niciun semn de viață”, a spus chirurgul. Nici mama nu a supraviețui nașterii. „Mai mult de 30 de minute de resuscitare a mamei nu au dat rezultate. Amândoi au murit.”, a spus Marin sâmbătă. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Medicii nu au avut timp să afle numele femeii înainte ca soțul și tatăl ei să vină să-i ia cadavrul. Femeia nu a ajuns în gropile comune săpate pentru mulți dintre numărul tot mai mare de morți din Mariupol.

Rusia a negat că a atacat maternitatea

Rusia susţine că acuzaţiile Ucrainei că ar fi bombardat spitalul de copii din oraşul Mariupol sunt false, deoarece clădirea ar fi o fostă maternitate care fusese preluată de mult timp de armata ucraineană.

„Aşa se nasc ştirile false”, a scris pe Twitter reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poliaski, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Citeste si: Kazahstan trimite un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina! Rusia suferă sancțiuni aspre

Jurnaliştii Associated Press au filmat și fotografiat mai multe mame însărcinate care fugeau însângerate din maternitatea lovită de atacul rusesc. 

Ei au relatat și despre bloggerița Mariana Vishegirskaya care a dat naștere unei fetițe a doua zi după atacul aerian. Tânăra apare în imagini în timp ce coboară scările pline de moloz cu o pătură în jurul abdomenului. Oficialii ruși au susținut că a fost o actriță într-un atac pus în scenă.