O legumă din România face furori în străinătate! S-au deschis două fabrici de prelucrare pentru a face față cererii

Autor: Bianca Vidoi

O legumă din România face furori în străinătate

Sursa: Unsplash

România începe să fie tot mai apreciată de către străini pentru fructele și legumele cultivate, iar această legumă a ajuns rapid în topul preferințelor.

Agricultura este o ramură apreciată a României, în special de străini. Aceștia apreciază modul în care sunt cultivate și îngrijite roadele pământului, iar deși există multe fructe și legume pe lista preferințelor străinilor, această legumă a ajuns să facă furori în țările străine. Iată care este leguma pe care străinii o vor în magazinele lor.

O legumă din România face furori în străinătate

Legumele și fructele cultivate în țara noastră au început să fie tot mai apreciate peste hotare, iar străinii cer ca tot mai multe alimente să fie exportate din România, motiv pentru care s-au deschis mai multe fabrici de prelucrare. Leguma ce i-a surprins plăcut pe străini este cartoful, ce a ajuns să fie consumată în cantități industriale în afara României. Zona Harghitei este considerată o mină de aur pentru cartofi, fiind cultivate peste 6.000

de hectare de cartofi, marea majoritate fiind dedicată exportului.

Citește și: Ce alimente trebuie să consumi în sezonul rece pentru a avea o imunitate de fier

Pentru a se asigura că producția de cartofi nu o să scadă, fermierii trebuie să respecte un calendar specific, iar potrivit acestuia, cultivarea cartofilor este finalizată până la începutul lunii mai.

Dintre cele 6.000 de hectare de cartofi, 1.000 de hectare sunt păstrate pentru soiuri timpurii de cartofi, restul de 5.000 de hectare fiind distribuite pentru cartofi folosiți pentru uz economic. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Străinii cer exportul acestei legume românești

Cantitatea de cartofi cerută este atât de mare, încât fermierii din Harghita au decis să deschidă două fabrici de prelucrare a cartofilor. Alături de aceste două fabrici de prelucrare a cartofilor, fermierii își doresc întotdeauna să își faciliteze munca și să fie la curent cu tehnologia, motiv pentru care investesc în diferite utilaje, astfel încât să poată onora cererea mare pe care o au.

Cartofii sunt cultivați de către fermierii din Harghita pentru industrializare, astfel culturile sunt transportate în fabricile de prelucrare, însă există și producții de cartofi ce sunt vândute la preț redus sau depozitate până când prețul legumei va crește.

Șeful Direcției Agricole din Harghita, Romfeld Zsolt, a mărturisit că deși cultura cartofilor este una extrem de comună în această zonă, fermierii încearcă să nu se limiteze la cultivarea acestor legume.

Problema spațiilor limitate pentru cultivarea altor legume i-a făcut pe fermieri să adopte rotația culturilor.

”Sunt producători care se specializează pe cultura cartofului, bineînţeles şi pe celelalte culturi, având în vedere că trebuie să respecte rotaţia, dar ca să fie economic susţinută toată treaba asta trebuie să crească suprafeţele”, a explicat şeful Direcţiei Agricole, potrivit agrointel.ro