Calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie le oferă credincioșilor mai multe motive de sărbătoare. Astfel, pe 14 ianuarie 2022 este sărbătorită Sfânta Nina, dar și Sfinții Părinți uciși în Sinai și Rait și se face Odovania Praznicului Botezului Domnului.
Calendar creștin ortodox, 14 ianuarie. Mai multe sărbători importante în cursul zilei de vineri
Vineri, pe 14 ianuarie 2022, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Nina și pe Sfinții Părinți uciși în Sinai și Rait, dar în această zi se face și Odovania Praznicului Botezului Domnului.
Sfânta Nina, cea al cărei nume este purtat de o mulțime de românce, s-a născut în anul 290, în Capadocia. Se spune că aceasta era verișoara Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La o vârstă fragedă, mai exact 12 ani, Sfânta Nina ajunge să fie îngrijită de stareța Niofora după ce tatăl ei a devenit pustnic, iar mama ei a decis să își dedice viața săracilor. În cele din urmă a ajuns în Mtskheta, locul în care se spune că se află „Cămașa lui Hristos“.
Multe femei poartă numele sfintei Nina, ceea ce înseamnă că își serbează onomastica pe 14 ianuarie.
Tot în această zi se face și pomenirea Sfinților Părinți uciși în Sinai și Rait. Aceștia au fost omorți de barbarii din Arabia și Etiopia, aceștia căutând aur. Se spune că în acest atac au murit 38 de părinți în Sinai și 39 în Rait.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ce înseamnă Odovania Praznicului Botezului Domnului, sărbătorită pe 14 ianuarie?
Pe data de 14 ianuarie, în calendarul creștin ortodox se face și Odovania Praznicului Botezului Domnului. Mai exact, acesta este momentul care marchează sfârșitul sărbătorii Botezului Domnului, având în vedere că odovanie înseamnă, de fapt, sfârșit.
Rânduieile bisericești spun că aceasta este ultima zi în care creștinii ortodocși mai au voie să guste din Agheasma Mare pe care au adus-o de la biserică pe 6 ianuarie.
Citeste si: Când se sărbătoresc moșii de iarnă și ce tradiții se practică în această zi sfântă
Rugăciunea către Sfânta Nina îi ferește pe credincioși de rele
Pentru a fi protejați de rele, se spune că toți credincioșii ar trebui să rosească rugăciunea către Sfânta Nina pe 14 ianuarie. Este o rugăciune puternică și grabnic ajutătoare.
„O, atotlăudată și preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe. Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului – Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm cu umilință ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțe ște-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace țării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în Împărăția Sa cerească, unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Citeste si: Calendar creștin ortodox ianuarie 2022. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii