Până la acest moment, au fost raportate câte 3-4 cazuri zilnice de varicelă la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Tot mai mulți pacienți se prezintă la spital cu varicelă! Ce se întâmplă la spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Majoritatea pacienţilor care au ajuns pentru investigaţii în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara au făcut o formă uşoară de varicelă, care nu a necesitat internare. Doi copii se află, totuși, sub monitorizarea atentp a personalului spitalului din cauza unor complicații. Unul dintre copii a făcut o encefalită, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare şi investigaţii suplimentare, pentru că nu îi scade febra.
Citeste si: Anca Serea, probleme grave de sănătate: ”Nu-mi mai simțeam mâinile și picioarele” Cu ce boala s-a confruntat
„Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna şi primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri”, precizează un comunicat de presă, de astăzi, al Spitalului de Boli
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Care sunt primele simptome ale varicelei
„Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziţie şi stări de rău, dar şi apetit diminuat.
Şi adulţii pot să facă forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecţie la nivelul pielii şi care poate să dezvolte septicemile dacă nu este tratată la timp cu antibiotice. Tratamentul bolii este făcut cu antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să calmeze senzaţia de mâncărime a pielii..
„Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuţii împlinesc vârsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar şi adulţii pot fi imunizaţi. Vaccinarea asigură o protecţie pe parcursul vieţii, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni. Există, însă, posibilitatea contractării bolii în cazul adulţilor care au fost vaccinaţi în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una uşoară. Iar acest lucru este foarte important, pentru că în cazul adulţilor există un risc mai mare de complicaţii, în special la pacienţii imunocompromişi”, a mai explicat dr. Adelina Marinescu.