O nava de razboi care a scris istorie isi asteapta vizitatorii la Tulcea VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 12 nov 2020, 02:15

Un adevarat tezaur pe apa!

Nea Gica, marinar de peste 40 de ani, se identifica practic cu istoria moderna a navei. Povestile sale sunt leac pentru suflet, nu alta! Le stie, le-a adunat intr-o carte si le spune ca nimeni altul. Nava "Republica" este singura nava de razboi din lume cu masina cu abur, care mai pluteste.

In 1946 a fost luata de sovietici si abia dupa al doilea razboi mondial, prin 1951, a revenit Romaniei.
Acum zece ani a fost adusa in portul Tulcea. De-atunci, nea Gica raspunde de nava. Vegheaza la integritatea ei si la propriu si la figurat si-i impartaseste, bucuros, povestea oricui este interesat sa o afle.

Vasul este ultima marturie vie a acestui sistem de navigare. Poate ca nava n-ar mai fi parte din sufletul Dunarii daca nea Gica ar fi solitar in lupta sa. Dar, daca el se-ngrijeste de sufletul navei-muzeu, acolo, sus, pe punte, altcineva pastreaza stralucirea navei nepereche.


Pentru orice vizitator, nava "Republica" devine o punte spre vremuri trecute, povesti marinaresti si bucate pescaresti. Ciudata impletire! Dar metoda functioneaza si ii asigura navei, aproape la fel de veche ca Titanicul, un aer proaspat, tineresc.



 

Taguri: