O companie privată, care urmărește activitatea sateliților de pe orbita terestră, a dezvăluit că satelitul vechi a fost aruncat pe o orbită mai îndepărtată cu 300 de kilometri de cea originală, potrivit digi24.
Citeste si: Un satelit rusesc de 20 de tone urmează să lovească Pământul. Unde se va prăbuși
O navă spațială chinezească a fost detectată în timp ce înlătura un alt satelit de pe orbita terestră
În ianuarie, compania ExoAnalytic a remarcat o navă spațială a Chinei în timp ce îndepărta un satelit mai vechi, l-a aruncat la 300 de kilomteri depărtare de orbita inițială.
În cadrul unui seminar organizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și Fundația „O lume sigură” (Secure World Foundation, Dr. Brien Flewelling a prezentat aceste evenimente rare.
Citeste si: Când este vizibilă Luna Roz în România? Fenomenul este unul rar!
Dr. Brien Flewelling este arhitect-șef pentru conștientizarea situației spațiale al companiei ExoAnalytic Solutions, compania privată care urmărește poziția sateliților de pe orbita terestră, folosind a rețea globală de telescoape optice.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum a decurs operațiunea de îndepărtare a satelitului dezafectat
Pe 22 ianuarie, satelitul chinezesc SJ-21 și-a schimbat poziția pentru a se apropia de satelitul scos din funcțiune Compass-G2.
Compass-G2 (sau BeiDou-2 G2) este o navă spațială care face parte din Sistemul de Navigație prin Satelit BeiDou-2 și care a devenit inoperabil la scurt timp după lansarea din 2009. Carcasa metalică s-a învârtit în jurul Pământului împreună cu milioane de alte gunoaie spațiale, pentru mai bine de 10 ani.
Mai multe țări au adoptat sau urmează să utilizeze tehnologii de îndepărtare a gunoiului spațial.
Liderul Comandamentului Spațial al Statelor Unite, James Dickinson, a spus în aprilie, anul trecut, că tehnologia folosită de China „ar putea fi utilizată pe viitor pentru un sistem de prindere a altor sateliți”.
SUA, Rusia, China și India au distrus mai mulți sateliți de pe orbita Pământului
De-a lungul timpului, SUA, Rusia, China și India au distrus mai mulți sateliți, astfel, a produs cantități uriașe de resturi de dimensiuni foarte mici.
Cifrele publicate de ASE arată că mai bine de 300 de milioane de obiecte mici plutesc prin spațiu la viteze incredibil de mari de până la 30.000 de kilomteri pe oră – aproape de cinci ori mai repede decât cel mai rapid glonț.