O nouă creștere a salariului minim în România: Ce impact va avea asupra salariaților și a angajatorilor

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 feb 2024, 13:51

O nouă creștere a salariului minim în România: Ce impact va avea asupra salariaților și a angajatorilor

Sursa: Pexels.com

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul minim pe economie în România urmează să fie majorat la 3.700 de lei, conform propunerii Ministerului Muncii.Această schimbare ar putea aduce beneficii semnificative pentru aproximativ două milioane de români, generând o creștere a veniturilor disponibile la sfârșitul fiecărei luni.

Cea mai recentă creștere a salariului minim a avut loc în octombrie anul trecut, când acesta a ajuns la 3.300 de lei. În prezent, guvernanții propun o creștere considerabilă, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar. Această majorare ar însemna un spor de 400 de lei, reflectat în veniturile angajaților cu salariul minim.

Cum vor fi afectați salariații, dar și angajatorii

Ministerul Muncii a avansat această propunere în contextul analizei asupra impactului asupra bugetului de stat.

Totodată, se pune în discuție capacitatea angajatorilor de a susține această majorare. Începând cu 1 septembrie 2024, reprezentanții mediului de afaceri ar prefera o majorare mai modestă, de la 3.300 la 3.500 de lei.

Dacă guvernul decide să implementeze propunerea Ministerului Muncii, salariul minim net ar crește cu 138 de lei, ajungând la un total de 2.217 lei pentru angajați. Pe de altă parte, varianta preferată de mediul de afaceri ar conduce la o creștere de doar 28 de lei la salariul net, rezultând într-un total de 2.107

lei pentru angajații cu salariul minim.

Citește și: Cine sunt pensionarii care ar urma să piardă 400 de lei lunar. Anunțul făcut de fostul ministru al Muncii

Ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.700 lei în câștigul salarial mediu brut de 7.567 lei prognozat pentru anul 2024 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, este de 48,9%. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Este, practic, implementarea salariului minim european în România.

Aceste sume au fost planificate încă din anul trecut. Decizia nu este una luată peste noapte, ci este un principiu susținut de Marcel Ciolacu, care propune ca de la 1 ianuarie 2025 nimeni să nu primească un salariu sub 500 de euro net.

Toate aceste aspecte trebuie analizate într-un context mai amplu. Directiva este deja aprobată, iar acum trebuie transpusă în legislație. Principiile sunt foarte clare.

Ideea de bază este de a menține un echilibru, dar în același timp de a asigura o viață decentă pentru oameni , a declarat  Marius Budăi , potrivit RTV.

Care este acum valoarea salariului minim, în România

La 1 ianuarie 2024,  salariul minim pe economie în România rămâne la 3300 lei brut. El a fost majorat de la 1 octombrie cu 300 lei brut.

Astfel, o ajustare a salariului minim este bine venită, deoarece va avea un impact semnificativ asupra vieții financiare a milioane de români.