O NOUA DESCOPERIRE stiintifica le poate ajuta pe femeile sterile sa ramana insarcinate

Editor: Alina Dirdala Autor: A.M.
Actualizat: 17 oct 2020, 14:00

Cercetatorii americani au creat o tehnica inovatoare care permite stimularea productiei de ovule la anumite femei sterile, cu ajutorul careia una dintre paciente, din Japonia, a reusit sa dea nastere unui copil sanatos.

Folosind aceasta tehnica, medicii de la Spitalul Universitar St. Marianna din Kawasaki, Japonia, au recoltat ovule de la cinci femei suferind de insuficienta ovariana primara. Una dintre aceste femei a nascut un copil, iar o alta este insarcinata, au precizat autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Un numar de 27 de femei japoneze au participat la acest experiment, iar cercetatorii au putut sa preleveze de la cinci dintre ele ovule ajuns la maturitate, capabile sa fie fertilizate in vitro.

Desi aceasta tehnica nu a fost testata pe femei care sufera de alte tipuri de sterilitate, autorii studiului intentioneaza sa initieze un nou studiu pentru a determina daca pacientele care sufera de menopauza precoce provocata de tratamente anticanceroase precum radioterapia si chimioterapia ar putea beneficia la randul lor de pe urma acestei metode.

Cercetatorii doresc, de asemenea, sa testeze aceeasi tehnica pe femei infertile, in varsta de 40-45 ani.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Noul procedeu, pe care inventatorii sai l-au denumit "activare in vitro", necesita extragerea unei parti dintr-un ovar pentru a-l trata si a-l reimplanta in apropiere de trompele uterine (tuburile lui Falloppio), mici tuburi care fac legatura intre ovare si uter.

Pacientele sunt tratate cu hormoni pentru a stimula cresterea tesuturilor specializate din ovare, denumite foliculi, in care se dezvolta ovulele.

"Femeile care sufera de insuficienta ovariana primara ajung la menopauza foarte devreme, inaintea varstei de 40 de ani", a dezvaluit Aaron Hsueh, profesor de ginecologie la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Stanford din California, coordonatorul studiului.

"Studiile precedente au aratate ca aceste femei au inca foliculi foarte mici si, desi ele nu mai au ciclu menstrual, consideram ca ele pot fi inca tratate.

Rezultatele obtinute ne fac sa speram ca acest grup de paciente pot fi tratate cu succes", a subliniat Aaron Hsueh.( sursa foto shutterstock)