O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 14 sep 2024, 11:47

Pensiile care au fost ajustate în mod eronat vor fi corectate la valoarea reală

Sursa: PixaBay

Conform unui anunț recent al Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB), unii pensionari vor fi nevoiți să returneze sumele primite necuvenit în urma recalculării pensiilor. Acest lucru se întâmplă în cazul în care pensiile au fost majorate în mod excesiv, iar ulterior s-a constatat că aceste creșteri nu erau justificate.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a clarificat că, în urma revizuirii pensiilor conform noii legi a pensiilor nr. 360/2023, pensiile care au fost ajustate în mod eronat vor fi corectate la valoarea reală. 

Citește și: Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”

Sumele încasate necuvenit vor fi reținute din pensie

Pensionarii  care au primit sume mai mari decât ar fi trebuit vor trebui să returneze aceste fonduri treptat. Aceste ajustări sunt rezultatul procesului de recalculare care a avut loc la 31 august 2024.

„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie, iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a declarat un reprezentant al Casei de Pensii București.

În această perioadă de recalculare, mulți pensionari au observat discrepanțe între deciziile primite și taloanele de pensie aferente lunii august 2024. În unele cazuri, pensionarii au primit sume mai mici decât cele prevăzute în deciziile de recalculare. CNPP a explicat că aceste erori au apărut din cauza timpului limitat avut la dispoziție pentru emiterea deciziilor de recalculare, afectând peste 4,6 milioane de beneficiari.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile micșorate în urma recalculării. Când vor primi pensionarii diferențele restante

CNPP a dat asigurări că toate disfuncționalitățile vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil. Pensionarii vor primi sumele corecte, calculate de la data intrării în vigoare a noii legi. De asemenea, instituția a promis că toate aceste situații izolate vor fi gestionate eficient, astfel încât beneficiarii să nu fie afectați pe termen lung.

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public, facem precizarea că procesul de recalculare reprezintă cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii, afectând aproximativ 4,6 milioane de pensionari”, se arată într-un comunicat al CNPP.