O nouă lovitură pentru victimele de la Colectiv: O parte din familiile celor decedați, dar și supraviețuitorii, trebuie să dea înapoi o parte din banii primiţi despăgubire

Author: Laura Macovei
Actualizat: 31 oct 2024, 13:16

Instanța a decis acordarea unor despăgubiri de aproximativ 60 de milioane de euro către 300 de victime și familiile acestora

 
Sursa: Profimedia

La nouă ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, un nou episod dureros a revenit în atenția publicului: o parte dintre supraviețuitorii incendiului și familiile victimelor decedate se confruntă acum cu o cerere din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, prin care sunt obligați să returneze o parte din despăgubirile primite.

Conform TVR Info, ISU a depus o contestație la executare și a contestat onorariile aplicate de executorii judecătorești care au intermediat plata despăgubirilor. Această situație a generat o reacție puternică în rândul publicului și a celor afectați, adăugând o nouă povară pe umerii celor care deja au trecut prin suferințe greu de imaginat.

Citește și: 9 ani de la Colectiv și România are doar 30 de paturi pentru arși! Trei centre pentru tratarea marilor arși ar trebui finalizate în anul 2025

ISU a contestat aceste onorarii în instanță și a obținut reducerea lor

În urma procesului Colectiv, instanța a decis acordarea unor despăgubiri de aproximativ 60 de milioane de euro către 300 de victime și familiile acestora, bani care au fost plătiți de ISU București-Ilfov, instituția responsabilă pentru neregulile din acel context. Plățile au fost realizate prin intermediul unor executori judecătorești, însă aceștia au aplicat onorarii maxime, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a sumelor reținute.

La scurt timp, ISU a contestat aceste onorarii în instanță și a obținut reducerea lor, astfel că diferențele de bani sunt acum cerute înapoi de la victime.

Decizia de a cere returnarea unei părți din despăgubiri a provocat indignare, mai ales că mulți dintre cei afectați continuă să se lupte cu efectele fizice și psihice ale tragediei. Situația devine greu de imaginat aceștia, în special pentru că revin în atenția publică dificultățile și neajunsurile suferite în perioada post-tragedie.

„Numai că așa funcționează sistemul în România, nu-i execută pe executorii judecătorești, ci execută părțile civile din dosar, adică tot pe răniți, ceea ce este o aberație”, a declarat Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului de la Colectiv.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, decedat în urma incendiului de la Colectiv a spus: „Vreau să mă văd executat, vreau să văd că această poveste, cel care a fost condamnat mă execută în final pe mine”.

Tragedia Colectiv. 64 de persoane și-au pierdut viața

Tragedia Colectiv s-a petrecut pe 30 octombrie 2015, în clubul cu același nume din București, în timpul unui concert al trupei „Goodbye to Gravity”
[Sursa: Profimedia]

Tragedia Colectiv  s-a petrecut pe 30 octombrie 2015, în clubul cu același nume din București, în timpul unui concert al trupei „Goodbye to Gravity”. Din cauza utilizării artificiilor într-un spațiu neventilat corespunzător, focul s-a extins rapid către tavanul acoperit cu materiale inflamabile. În cele câteva minute critice care au urmat, 64 de persoane și-au pierdut viața, iar zeci de supraviețuitori au suferit răni grave și au rămas cu traume permanente.

[Sursa: Profimedia]

În urma incidentului, ancheta a scos la iveală o serie de nereguli și neglijențe în gestionarea normelor de siguranță, ceea ce a dus la inculparea patronilor clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă.

La rândul său, fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a emis autorizații de funcționare neconforme.

Totuși, numeroși responsabili de la acea vreme au scăpat de închisoare, ceea ce a amplificat indignarea și frustrările familiilor victimelor și ale supraviețuitorilor.