O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile

Autor: Diana Ghita

Pensiile bătrânilor vor fi recalculate din nou

Sursa: Pexels.com

De la 1 ianuarie 2025, pensiile românilor vor fi recalibrate printr-o nouă indexare. Această ajustare, aplicată în mod uniform pentru toți pensionarii, presupune o majorare cu 12%.

Majorarea pensiilor are în vedere atât rata inflației de 10% din 2023, cât și 50% din creșterea câștigului mediu brut, contribuind astfel la un plus de 2%. Această modificare va aduce pensii mai mari de la începutul anului 2025, însă va scoate la iveală și unele inegalități, având în vedere că procentul de creștere va avea un impact diferit în funcție de pensia de bază.

Cum se realizează indexarea pensiilor, de la 1 ianuarie 2025

Un pensionar cu o pensie de 6.000 de lei, de exemplu, va primi o majorare de 720 de lei, ajungând astfel la o pensie de 6.720 de lei, în timp ce pensionarii cu pensia minimă de 1.281 de lei vor avea o creștere mai modestă, scrie Ziarul Unirea. În ciuda indexării aplicate tuturor, beneficiul real diferă semnificativ între cei cu pensii mari și cei cu pensii mici, accentuând inegalitatea dintre aceștia.

În plus, în primele luni ale anului viitor, pensionarii au posibilitatea de a beneficia de o recalculare suplimentară, numită „mica recalculare.” Acest proces ia în considerare adeverințele de la fostele locuri de muncă, datând înainte de 2001, și include veniturile nepermanente ce pot fi adăugate la vechime până în martie 2025. Însă această recalculare nu este garantată pentru toți, întrucât sunt necesare documente justificative care să certifice veniturile respective.

Citește și: Anumiți români urmează să primească 1.400 de lei în plus la pensie: Data de la care urmează să fie virate pensiile majorate

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Noua indexare va aduce după sine și o taxare mai ridicată pentru cei ale căror pensii depășesc pragul de 3.000 de lei. Pensionarii care se încadrează în această categorie vor plăti un impozit de 10% pe diferența ce depășește această sumă, astfel că majorarea pensiei va implica și un impozit mai mare.

Ce pensionari nu vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 

Pe de altă parte, câteva sute de mii de pensionari nu vor beneficia de această indexare. Aceștia sunt pensionarii pentru care recalcularea a indicat o scădere a pensiei, deși aceasta nu a fost aplicată pentru că pensiile nu pot fi reduse prin lege. Dacă valoarea cu care ar fi trebuit să scadă pensia la recalculare depășește suma ce ar fi fost adăugată prin indexare, atunci pensionarul nu va primi niciun ban în plus.

De exemplu, un pensionar căruia i s-ar fi micșorat pensia cu 500 de lei nu va beneficia de majorarea de la 1 ianuarie, deoarece indexarea nu compensează diferența.

Citește și: Câți bani primește în plus un român după 30 de ani de muncă. Ce dezavantaje are noua lege a pensiilor

În medie, pensionarii români, care primesc în prezent aproximativ 2.700 de lei, vor observa o creștere de puțin peste 300 de lei. Aceste ajustări vin în contextul inflației ridicate și al creșterii costului vieții, asigurând totuși că pensiile sunt actualizate conform standardelor economice, chiar dacă beneficiul efectiv variază considerabil de la un pensionar la altul.