Ce este metoda „Cabana” folosită de escroci. Fenomenul ia amploare în România

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 29 oct 2022, 02:15

În ce constă metoda cabana

Sursa: PixaBay

Metoda „Cabana” este o nouă țeapă pusă la cale de escrocii din România, prin care se dorește acumularea unor sume mari de bani prin intermediul minciunilor și a promisiunilor false. Iată tot ce trebuie să știi despre noua escrocherie și cum să te ferești de ea pe internet.

Mediul online este plin de anunțuri false care promit produse sau servicii la prețuri mult mai mici decât în mod obișnuit, cu scopul de a păcăli potențialii clienți în efectuarea unor plăți non-contractuale, fără să primească în cele din urmă ceea ce au comandat de la bun început. Pe zi ce trece, tot mai multe astfel de escrocherii sunt încărcate pe diferite site-uri ale internetului, iar numărul de persoane care pică în aceste plase este mai mare decât s-ar putea aștepta oricine.

O nouă țeapă pusă la cale de niște persoane din România care vor să facă bani într-un mod ilegal și imoral a prins amploare recent, iar numărul de persoane păcălite este în continuă creștere. Iată ce presupune metoda „Cabana”, folosită tot mai des de escroci, și la ce trebuie să fii atent pentru a nu cădea în plasă:

În ce constă metoda „Cabana”

“Metoda cabana” este o nouă modalitate prin intermediul căreia anumite persoane încearcă să păcălească oamenii cu scopul de a extrage de la aceștia sume mari de bani. Această metodă constă în faptul că niște oameni se dau drept autorități avizate care oferă cetățenilor oferte de construire a unor cabane din lemn într-un timp foarte scurt și la un preț mult mai mic decât cel al pieței.

În urma contactării așa-zișilor meseriași, victimele escrocheriei sunt invitate de către aceștia la o întâlnire față în față, chipurile, cu scopul de a discuta toate detaliile necesare începerii lucrărilor de construcție

a cabanei. Lucrurile încep să ia o întorsătură nepotrivită în momentul în care persoanele din spatele escrocheriei cer viitoarelor victime un avans pentru achiziționarea materialelor necesare, fără a semna vreun contract care să ateste începerea efectivă a lucrărilor.

Citeste si: Cum să nu iei țeapă de Black Friday 2021. O nouă lege le pune bețe în roate comercianților care fac ''reduceri false''

După ce clientul oferă suma de bani stabilită împreună cu meseriașii, aceștia stabilesc și o dată de începere a lucrărilor. În realitate, persoanele din spatele acestei escrocherii dispar pentru totdeauna cu banii, fără a mai răspunde la apelurile telefonice sau la alte metode de contactare ale clienților.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Escrocheria se întâlnește cu ușurință pe diferite site-uri care se ocupă cu comercializarea produselor sau pe diverse pagini cu anunțuri, cu scopul de a fi vizualizată de cât mai mulți oameni. Anunțurile încărcate pe aceste platforme  folosesc deseori descrieri cu scop persuasiv, care să convingă clienții să apeleze la serviciile oferite în cât mai scurt timp posibil din momentul vizualizării inițiale. Mai mult decât atât, persoanele din spatele escrocheriei postează același anunț de mai multe ori cu scopul de a face oferta cât mai populară.

Un exemplu de astfel de anunțuri, încărcat de 42 de ori de același utilizator pe unul dintre cele mai populare site-uri de vânzare-cumpărare produse, promite construcția unei cabane cu prețuri foarte mici, care se învârt între 17.000 și 40.000 de lei: „Doriți o casă din lemn, o cabană, o casă din container, garaje auto, un foișor sau o căsuță de vacanță, suntem aici pentru dvs. Vă realizăm orice construcție într-un timp foarte scurt și cu un buget redus. Casă cu parter sau etaj”.  

Povestea unei victime a metodei „Cabana”

Printre multitudinea de persoane care au întâlnit această metodă de înșelăciune se află și un bărbat din Alba Iulia, care a avut de-a face cu o așa-zisă echipă de constructori pe care i-a angajat pentru ridicarea unei cabane. Clientul a discutat detaliile construcției cu un reprezentat al unei așa-numite firme din zona Moldovei, cu care a și stabilit o dată și un loc unde urmau să înceapă lucrările. Compania pe care victima a angajat-o încărcase în mediul online o multitudine de fotografii cu diferite cabane deja construite, cu scopul de a păcălii clienții în a crede că toate acele imobile au fost construite de firma în cauză.

Citeste si: Black Friday 2021. Cum poți evita să cumperi în exces în Vinerea Neagră

 Bărbatul din Alba Iulia a observat încă de la început că ceva este dubios cu firma pe care a angajat-o, iar suspiciunile au început să crească la prima întâlnire cu meseriașii, atunci când cei cinci așa-ziși constructori s-au prezentat la fața locului fără materiale și instrumente speciale, necesare construcției. În urma întrebărilor clientului, persoanele din spatele escrocheriei au declarat că o mașină încărcată cu materialele și sculele necesare urmează să apară la locul stabilit, imediat după plecarea victimei de pe teren. Neîncrezător în spusele constructorilor, bărbatul a spus că dorește fie să aștepte mașina, fie să îi însoțească pe meseriași la un magazin de bricolaje pentru a achiziționa împreună toate elementele necesare construcției, însă aceștia au refuzat vehement propunerea, fără a da prea multe explicații.

Ba mai mult decât atât, chiar dacă victima stabilise încă de la bun început cu reprezentatul firmei faptul că plata se va face abia la finalul construcției, meseriașii au încercat să-l convingă pe bărbat să ofere un avans de 4.000 de euro pentru achiziționarea tuturor materialelor și începerea efectivă a construcției imobilului. În urma unor discuții destul de lungi și aprinse între ambele părți prin care persoanele din spatele escrocheriei și-au dat seama că bărbatul din Alba Iulia nu poate fi înșelat, aceștia au ales să încheie înțelegerea și să plece fără a oferi mai multe explicații clientului.

Sursă: adevarul.ro