În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost analizate mai multe probe în ultimele două săptămâni. Mai exact, specialiștii au realizat secvenţieri pentru 91 de probe provenite de la pacienţi depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, probele fiind recoltate de la pacienți din Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani. Ce au descoperit oamenii de știință în urma testelor?
Ce anunț au făcut specialiștii despre noua tulpină a coronavirusului depistată în România?
Specialiștii de la laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au anunțat că noua variantă a coronavirusului depistată în România ar avea caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, dar ar prezenta şi mutaţia E484K. Astfel, există indicii că noua variantă a coronavirusului ar putea reduce eficiența vaccinurilor anti-Covid-19 administrate în prezent.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Potrivit informațiilor făcute publice, se pare că proba biologică care a arătat prezența noii tulpini a coronavirusului în România a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, mai exact de la un pacient care nu ar fi călătorit recent în Marea Britanie.
„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351,
cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7+ E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7+ E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor.