O noua tulpină de coronavirus a ajuns în Europa! Cât de periculoasă este de fapt mutația COVID din India?

Autor: Denisa Avram
O noua mutatie a coronavirusului, dezvoltata in India, a ajuns in Marea Britanie

În Marea Britanie a fost identificată o nouă tulpină COVID, mai precis cea care își are originile în India.

Noua tulpină Covid, care a fost dezvoltată în India, s-a răspândit și pe teritoriul Marii Britanii. Potrivit Institutului Public de Sănătate din Regatul Unit, la momentul actual au fost depistate 77 de cazuri ale acestei noi variante, numită B1617. Dintre acestea, 73 în Anglia și patru în Scoția. Iată cât de periculoasă este această nouă mutație a coronavirusului.

Cât de periculoasă este noua tulpină COVID, din India

Un cercetător român la Oxford, Ștefan Dascălu, a oferit lămuriri în legătură cu gradul de pericol pe care îl implică infectarea cu varianta din India a Coronavirusului.   El a adăugat că vaccinarea și-a dovedit eficiența mai ales în prevenirea cazurilor grave, indiferent de ce mutație au fost provocate, prin urmare susține efortul de vaccinare al populației. 

În rândul cercetătorilor, dar și ai reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății există îngrijorare cu privire la faptul că această variantă nouă de virus ar putea fi mai infecțioasă decât celelalte existente.

"Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

În India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.

Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nouă tulpină.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va

fi cazul și față de această nouă tulpină", a declarat Ștefan Dascălu pentru  RFI.

Cercetătotul a scos în evidență și faptul că virusul nu se poate multiplica la infinit, însă este suficient să existe câteva mutații pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar să apară.

Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că a luat în considerare varianta coronavirusului identificată în India.

Nu există, însă, o legătură clară între creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară și noua mutație a virusului. 

Citeste si: Tulpina britanică COVID face ravagii în România! Au fost confirmate aproape 30 de decese

Varianta indiană a coronavirusului a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India. După această descoperirire numărul de infecții a crescut considerabil în zonă, Mariei Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

Citeste si: Tulpina sud-africană COVID poate anula efectele vaccinării cu serul Pfizer! Ce au descoperit cercetătorii din Israel