Condițiile de pe o navă care adăpostește refugiați și moartea mai multor persoane în Canalul Mânecii pun guvernul britanic în dificultate
Condițiile de pe o navă care adăpostește refugiați și moartea mai multor persoane în Canalul Mânecii pun guvernul britanic în dificultate. Dar guvernul rămâne neclintit în politica sa privind migrația. Începând de ieri, numeroase ziare au relatat pe larg despre accidentul naval din Canalul Mânecii. "Câți trebuie să mai moară înainte ca conservatorii să pună stăpânire pe problemă?", scria ieri "Sunday Mirror". "Mail on Sunday", în ale cărui comentarii autorii solicită adesea o politică restrictivă în materie de imigrație, a titrat: "Este vina unei nave de patrulare franceze?".
Iar "The Times", în ediția de astăzi, analizează în detaliu modul în care s-ar fi putut întâmpla accidentul. "Guvernul a declarat că este important să spargă modelul de afaceri al traficanților de persoane și să oprească ambarcațiunile. Guvernul a promis acest lucru de luni de zile. "Guvernul face progrese. Numărul celor care au traversat Canalul Mânecii este mai mic decât în 2022. Autoritățile franceze opresc cu 40% mai multe ambarcațiuni", a declarat ministrul Sănătății, Steve Barclay.
Se așteaptă în continuare mulți refugiați
Experții se îndoiesc că lucrurile merg cu adevărat atât de bine. În acest an, 16.600 de refugiați au ajuns deja în Anglia pe mare, mai puțini decât în aceeași perioadă din 2022.
Dar, în acest moment, vremea este favorabilă traversării; ieri, de exemplu, au debarcat 509 refugiați. Mulți alți refugiați sunt așteptați în următoarele săptămâni. în Partidul Conservator există și voci mult mai critice. Deputatul Tim Loughton, care face parte din Comisia pentru afaceri interne a Parlamentului, a declarat pentru Times Radio că există o "disfuncționalitate" în Ministerul de Interne. Incompetența în politica privind refugiații datează de ani de zile, s-a plâns Loughton.
Este nevoie de o revizuire cuprinzătoare, a spus el. Rapoartele privind moartea a șase persoane în Canalul Mânecii vin în paralel cu rapoartele privind o barjă rezidențială care a fost infestată cu bacteria legionella. Barja din sudul Angliei ar fi trebuit să găzduiască 500 de refugiați. Dar guvernul a fost nevoit să recunoască vineri că în locuințe au fost găsite bacterii periculoase.
Guvernul vrea să reducă costurile
Ministrul Sănătății, Barclay, a apărat în principiu cazarea pe barjă. "Costul cazării solicitanților de azil trebuie redus", a declarat el la BBC. Până acum, Ministerul de Interne a cazat mulți refugiați în hoteluri, la un cost de aproximativ șapte milioane de euro pe zi, dar guvernul nu poate rezolva problema cu nava de cazare. Politicianul laburist Peter Kyle acuză guvernul că se gândește doar la titluri, dar nu și la rezolvarea problemelor. "Avem aceste probleme pentru că guvernul vrea să creeze titluri, dar nu rezolvă problemele". Opoziția cere ca cererile de azil să fie procesate mai repede pentru a recupera decalajul.
Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.
După o serie de evenimente tensionate, Maximus și Eduard, fiii Adrianei Bahmuțeanu și ai regretatului Silviu Prigoană, au fost preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și scoși din casa tatălui lor.