O portiță de evadare a sancțiunilor? Rusia si Turcia ascund ceva de EU

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 aug 2023, 02:05

Este o modalitate de a evada restricțiile comerciale? Un document pe care Turcia îl ține ascuns cheamă UE la acțiune.

Sursa: PixaBay

Este o modalitate de a evada restricțiile comerciale? Un document pe care Turcia îl ține ascuns cheamă UE la acțiune.

Sancțiunile internaționale- nu există nici un semn în comerțul în plină expansiune dintre Turcia și Rusia. Este aceasta și o modalitate de a eluda restricțiile comerciale? Un document pe care Turcia îl ține ascuns cheamă UE la acțiune.

La începutul lunii august, în orașul rusesc Soci de la Marea Neagră: Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan stau cu picioarele întinse în fața steagurilor lor naționale și decid că viitoarea monedă de schimb pentru afacerile dintre Rusia și Turcia va fi rubla.

În marja reuniunii, ministrul turc al comerțului și viceprim-ministrul rus au semnat un memorandum de înțelegere cu o foaie de parcurs pentru extinderea relațiilor economice. De atunci, conducerea Uniunii Europene s-a alarmat, deoarece Ankara nu vrea să dezvăluie Bruxelles-ului ce presupune de fapt acest acord, au declarat pentru ARD cercuri europene. Erdogan a adăugat, după ce s-a întors în Turcia, că dorește să extindă volumul schimburilor comerciale cu Rusia la 100 de miliarde de dolari americani.
În comparație, volumul schimburilor comerciale dintre UE și Turcia în 2020 a fost de 132,4 miliarde de euro. În ciuda războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei și în ciuda sancțiunilor occidentale împotriva lui Putin și a complicilor săi, Erdogan și omologul său rus se pare că au planuri mari. În acest fel, președintele turc pare să ignore complet faptul că există o uniune vamală între Turcia și UE.

Companii rusesti fantoma?

Rezultatele sunt deja vizibile. În câteva luni, au fost înființate 600 de companii rusești. Un oficial de rang înalt al Comisiei de la Bruxelles a declarat pentru ARD că 600.000 de ruși s-au stabilit în Turcia în ultimele luni, că exporturile și importurile de bunuri către și dinspre Rusia aproape că s-au dublat din august, iar transporturile terestre prin Georgia au crescut cu până la 30%.

La granița turco-georgiană, capacitățile autorităților vamale au fost atât de epuizate încât Ankara a cerut extinderea facilităților vamale de la graniță. Există 80 de zboruri pe zi între Rusia și Turcia și doar fluxul de bani nu poate fi urmărit. De la începutul războiului, numeroase delegații de afaceri turcești au zburat în Rusia și se pare că au inițiat tot felul de afaceri.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Chip-uri prin piata neagra?

Rusia are o cerere mare de cipuri și semiconductori, de care Putin are nevoie pentru armele moderne. Din cauza sancțiunilor, este din ce în ce mai dificil pentru Rusia să cumpere astfel de bunuri de pe piața mondială, a declarat oficialul, motiv pentru care Rusia cumpără frigidere moderne, mașini de spălat sau chiar pompe de lapte cu cipuri integrate din țările care nu participă la sancțiuni.

Industria de armament canibalizează apoi dispozitivele. Bruxelles-ul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Rusia ar putea dispune ca întreținerea avioanelor civile să se facă în Turcia. Există numeroase aeroporturi unde ar putea ateriza aeronavele companiei ruse Aeroflot. Este probabil ca flotele de aeronave ale Turkish Airlines și Pegasus să aibă suficiente piese de schimb în stoc.

Avertisment din SUA

În august, Departamentul Trezoreriei SUA a avertizat deja în scris companiile turcești să nu facă afaceri cu Rusia pe ușa din spate. Acum, în Pachetul de sancțiuni nr. 8 al UE, adoptat la începutul lunii octombrie, a fost adăugat un paragraf care ar trebui să le dea bătăi de cap antreprenorilor turci.Acesta prevede că persoanele, entitățile sau organizațiile care eludează sancțiunile contribuie la destabilizarea Ucrainei și pot fi, de asemenea, sancționate.Probabil pentru a evita orice neînțelegere cu privire la scopul acestui paragraf, comisarul UE Mairead McGuinness a venit la Ankara la începutul lunii octombrie și s-a întâlnit cu ministrul de finanțe, ministrul comerțului și guvernatorul Băncii Centrale. Într-un interviu acordat ziarului turc de limbă engleză "Hürriyet Daily News", ambasadorul UE, Nikolaus Meyer-Landrut, a declarat că UE și-a exprimat clar îngrijorarea față de guvern; acesta a fost și motivul vizitei comisarului McGuinness.

Citeste si: Diplomații G7 spun Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina

Citeste si: Elon Musk apără concedierile la Twitter! Ce a spus presedintele SUA?

Citeste si: Puterea poliției moralității- Cum sunt abuzate femeile in Iran?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.