Combinezoanele au rămas în memoria noastră drept un element nefast, întrucât sunt asociate în mod direct cu pandemia de COVID 19. Totuşi, aceste salopete nu sunt folosite doar în mediul chirurgical. Ele reprezintă o vestimentaţie răspândită, mai ales în profesiile cu un grad ridicat de risc. În acest articol, vă voi prezenta diferitele tipuri de combinezoane şi caracteristicile acestora.
Caracteristici generale
Combinezoanele sunt testate conform EN 14126, standardul care determină cerințele de performanță ale îmbrăcămintei de protecție împotriva agenților infecțioși. Acest standard se concentrează asupra mediului care conține bacterii sau alt agent infecțios, cum ar fi un lichid, aerosoli sau particule solide și nu definește cerințele de performanță pentru agenți infecțioși specifici.
Standardul constă din cinci teste care se efectuează numai pe țesături, și nu pe îmbrăcămintea completată. Acest lucru trebuie luat în considerare la selectarea îmbrăcămintei de protecție adecvate la locul de muncă, deoarece pericolele pot fi suficient de mici pentru a intra în costum prin deschiderea cusăturilor cusute, de exemplu, astfel încât cusăturile sudate pot fi opțiunea cea mai potrivită.
Cele 5 teste sunt:
-
ISO 16603: Rezistență la penetrare de sânge și lichid corporal folosind sânge sintetic. Acesta este un test de screening care determină sub ce presiune ar trebui să fie efectuat ISO 16604.
-
-
ISO 16604: Pătrunderea rezistenței de către agenții patogeni transmisibili de sânge folosind un bacteriofag
-
-
EN ISO 22610: Rezistența la penetrarea microbiană umedă de către lichidul contaminat biologic
-
-
ISO / DIS 22611: Rezistența la penetrarea aerosolilor lichizi de către aerosolii lichizi contaminați biologic
-
-
ISO 22612: Rezistență la penetrare de particule solide uscate, contaminate biologic
Țesăturilor li se acordă o clasă în funcție de performanța lor în fiecare dintre testele de mai sus și de cât durează agentul infectant să pătrundă în țesătură, care poate fi găsit pe fișele lor de date individuale; cu cât clasa este mai înaltă, cu atât este mai ridicat nivelul de protecție. Dacă țesăturile trec una dintre testele de mai sus, acestea vor fi certificate EN 14126.
Tipuri de combinezoane
Pe lângă standardele de testare de mai sus, combinezoanele sunt, de asemenea, supuse unor teste riguroase pentru a determina „tipul” lor. Un tip de salopetă indică adecvarea sa pentru anumite medii și nivelul său de protecție împotriva diferitelor pericole. Testele trebuie să respecte standardele de mai sus și vor măsura performanța combinezonului în raport cu o serie de variabile, inclusiv:
-
Abraziuni
-
Crăpare
-
Rezistență la tracțiune
-
Respirație lichidă
-
Rezistență la rupere, puncție, substanță chimică, aprindere, spray și aerosoli
În funcție de performanța lor în aceste condiții de testare, costumele sunt clasificate în tipuri, variind de la unu la șase.
Diferitele tipuri de combinezoane sunt:
Tipul 1: Etanș la gaz
Combinezoanele de tip 1 sunt etanșe la gaze și oferă cel mai înalt nivel de protecție împotriva pericolelor la locul de muncă. Costumele de tip 1 sunt complet sigilate împotriva mediului, protejând purtătorul împotriva oricărei contaminări chimice sub formă lichidă sau gazoasă, precum și a aerosolilor și a particulelor solide. Acestea sunt supuse unui test care asigură etanșeitatea la gaz și sunt re-testate în mod regulat. Aceste combinezoane sunt utilizate în medii industriale foarte periculoase și de către lucrătorii de urgență.
Tipul 2: Non-etanşe la gaz
Combinezoanele de tip 2 nu sunt etanșe la gaze. Acestea împiedică pătrunderea prafului, lichidelor și vaporilor în costum, dar trebuie să păstreze o presiune pozitivă pentru a face acest lucru. Costumele de tip 2, cum sunt şi costumele de tip 1, sunt utilizate în zone industriale foarte periculoase și de către persoanele care răspund la situații de urgență.
Tipul 3: Protecție împotriva lichidului
Combinezoane de tip 3 protejează purtătorul împotriva lichidelor. Sunt capabili să reziste la jeturi de lichid puternice și direcționale. Acestea sunt testate cu jeturi puternice de lichid arse în punctele slabe ale costumului (îmbinări de cusături, închidere cu fermoar). Datorită acestor cerințe de testare, costumele de această natură necesită o țesătură barieră și cusături sigilate.
Costumele de tip 3 au o subcategorie de clase care este determinată prin testarea timpului lor de descoperire; timpul necesar pentru ca lichidul să intre în costum. Doar o fracțiune minusculă de lichid este permisă intrarea înainte de a fi considerată o defecțiune. Costumele de capăt inferior, clasa 1, au un timp de descoperire de 10 minute cu costumele de clasa 6 pe capătul superior al spectrului, care durează peste 6 ore fără penetrare de lichid.
Tipul 4: Protecție împotriva spray-ului lichid
Combinezoanele de tip 4 oferă protecție împotriva spray-ului lichid și a saturației lichidelor. Testarea acestui tip de salopetă este similară cu testarea efectuată pe costume de tip 3, cu toate acestea, în acest test, lichidul este aplicat pe costum folosind o presiune mai mică și apoi este permis să se reunească și să sature costumul. În timpul testului, îmbrăcămintea este supusă unui duș de lichid timp de un minut, în timp ce subiectul care poartă costumul se rotește pe un platan rotativ. Ca și în cazul tipului 3, acest tip de salopetă necesită cusături sudate, astfel încât nici un lichid să nu pătrundă prin costum și pe purtător.
Tipul 5: Protecție împotriva particulelor din aer
Costumele de salopetă tip 5 protejează purtătorul împotriva prafului și particulelor uscate. Combinezoane de tip 5 sunt testate făcând un subiect să efectueze exerciții pe banda de alergat în timp ce o cabină de pulverizare este umplută cu praf. Contorul de particule din interiorul costumului calculează apoi scurgerea spre interior (cantitatea de praf care intră în costum). Aceste salopete sunt potrivite pentru curățarea industrială, pregătirea șantierului și manipularea izolației.
Sunt, de asemenea, potrivite pentru protecția azbestului și a silicii. Atunci când se ocupă de astfel de materiale periculoase, este important ca lucrătorii să finalizeze evaluările riscurilor și să poarte îmbrăcămintea corectă pentru a evita riscul de contaminare.
Acestea sunt un costum de o singură utilizare, deoarece decontaminarea nu poate fi garantată. Ansell este un brand lider în domeniul siguranței și fabrică costume de azbest de calitate pentru a menține lucrătorii protejați la fața locului.
Tipul 6: protecție împotriva stropirii chimice lichide
Combinezoanele de tip 6 protejează purtătorul împotriva stropirii chimice. Acestea sunt similare costumelor de tip 3 și tip 4, totuși sunt testate cu un spray mai ușor de lichid care nu este permis să se acumuleze pe costum.
În acest caz, subiectul se învârte pe o placă rotativă pe măsură ce patru duze pulverizează lichid pe costum și apoi se verifică interiorul costumului pentru orice penetrare. În funcție de criteriile de testare și de cantitatea de lichid din interiorul costumului, acesta va fi clasificat drept un permis sau un eșec. Acestea oferă cel mai scăzut nivel de protecție și ar trebui purtate numai în medii cu risc scăzut.
Acestea sunt principalele tipuri de combinezoane utilizate. Ele oferă o protecţie indispensabilă purtătorului şi nu este o exagerare faptul că ele au protejat (dacă nu salvat) un umăr imens de vieţi.