O scară leagă sătenii de restul lumii. Preotul vine o dată la două săptămâni 

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 iul 2024, 09:09

O scară leagă sătenii de restul lumii

Sursa: Facebook Ineleţ

Deși suntem în anul 2024, există un sat în România în care locuitorii se folosesc de o scară pentru a ajunge la restul lumii.

Majoritatea satelor din România sunt slab populate, locuitorii alegând să se mute în zone mai populate, în care traiul să fie mai ușor. Cu toate acestea, există un sat în România în care oamenii pot ajunge cu ajutorul unei scări, iar locuitorii nu își doresc să își părăsească satul natal, chiar dacă condițiile nu sunt ideale.

O scară leagă sătenii de restul lumii

În satul Ineleţ, din judeţul Caraş-Severin, localnicii sunt legați de restul lumii cu ajutorul unei scări pe care sunt nevoiți să o parcurgă pentru a ajunge „acasă”. Scara are 100 de metri și este veche de zeci de ani, însă cu toate acestea, vremea nu a afectat-o atât de mult, încât să devină o îngrijorare pentru locuitorii satului Ineleț.

O scară leagă sătenii de restul lumii
[Sursa: Facebook Ineleţ]

Locuitorii satului sunt nevoiți să urce scara de lemn de 100 de metri pentru a ajunge acasă, însă cu toate acestea, drumul lor este unul lung. După ce urcă scara de 100 de metri, sătenii din Ineleț trebuie să urmeze o cărare printr-o pădure, urmând să mai meargă pe jos aproximativ două ore până în staul lor natal ce este considerat cel mai izolat sat din România, aflat în munții Cernei. 

Citește și: Povestea emoționantă a familiei care, dintr-un container, a ajuns să trăiască într-o casă nouă! Cum a ajuns destinul a patru copii să se schimbe radical

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Deși acest drum poate părea foarte obositor pentru unii oameni, locuitorii satului Inețel s-au obișnuit cu drumul lung pe care trebuie să îl parcurgă. Pentru că satul este atât de izolat de restul lumii, condițiile locuitorilor de trai sunt grele, neavând curent electric, oamenii folosind în continuare lumânări sau lămpi cu gaz. 

În Ineleț preotul vine o dată la două săptămâni 

Numărul locuitorilor nu depășește câteva zeci de persoane, ce trăiesc în casele parcă aruncate între pădure și munte, însă cu toate acestea, în sat există o școală unde pot învăța cei câțiva elevi ce se regăsesc în Ineleț. În acest sat se află și o biserică, însă locuitorii știu că aceasta are un program special, preotul venind în Ineleț numai o dată la două săptămâni, când acesta ține o slujbă specială.

O scară leagă sătenii de restul lumii
[Sursa: Facebook Ineleţ]

Locuitorii din Ineleț mai au o variantă pe care o pot parcurge pentru a ajunge acasă, însă aceasta este mult mai dificilă față de cei 100 de metri de scară și peste 2 ore de mers pe jos. Oamenii din judeţul Caraş-Severin pot alege să meargă timp de patru ore printr-o pădure pe jos pentru a ajunge în Ineleț, ceea ce face ca această variantă de mers să fie una nu foarte apreciată de locuitori, ținând cont că durează de două ori mai mult pentru ei să ajungă acasă, potrivit fanatik.ro.