O substanta ce se gaseste in cafea, cartofi prajiti si chipsuri poate cauza cancer! Specilistii cer noi controale ale calitatii produselor

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 07 oct 2020, 14:15

Expertii in sanatate si nutritie ai Uniunii Europene au cerut noi controale ale calitatii produselor comercializate pe piata.

Specialistii sustin ca au descoperit prezenta acrilamidei, o substanta care se gaseste, in special in cafea, cartofi si cereale atunci cand acestea sunt prelucrate termic. Fie ca este vorba despre prajire, fierbere sau coacere, cafeaua, cartofii si produsele care contin cereale, cum ar fi painea, biscuitii, prajituri, etc, elibereaza acesta substanta.

Problema este, insa, faptul ca, in cazul alimentelor procesate industrial, nivelul de acrilamida se mareste considerabil, crescand riscul de cancer la consumatori.

Expertii din Uniunea Europeana sustin ca acrilamida prezenta in cantitati mari in alimente creste riscul de cancer si boli cronice, indiferent de varsta.

Cei mai afectati sunt copiii care nu stiu sa discearna ce este bine sau rau pentru ei si vor sa manace numai produse din comert, pe care le vad in rafturile magazinelor sau in reclame si pe care, uneori si le procura chiar si fara stirea parintilor.


" Acrilamida consumata oral, adica provenita din alimente, ajunge in tractul gastro-intestinal, iar de acolo este distribuita catre organe si metabolizata de organism", a declarat pentru Daily Mail, dr Diane Benford, specialist in cadrul unei organizatii de sanatate din Marea Britanie. Doctorul ii sfatuiesc pe comsumatori sa aiba grija unde mananca, sa isi prepare majoritatea alimentelor acasa si sa micsoreze timpul de fierbere, coacere, prajire pentru a reduce cantitatea de acrilamida din alimente.

 

 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.