Specialistii sustin ca au descoperit prezenta acrilamidei, o substanta care se gaseste, in special in cafea, cartofi si cereale atunci cand acestea sunt prelucrate termic. Fie ca este vorba despre prajire, fierbere sau coacere, cafeaua, cartofii si produsele care contin cereale, cum ar fi painea, biscuitii, prajituri, etc, elibereaza acesta substanta.
Problema este, insa, faptul ca, in cazul alimentelor procesate industrial, nivelul de acrilamida se mareste considerabil, crescand riscul de cancer la consumatori.
Cei mai afectati sunt copiii care nu stiu sa discearna ce este bine sau rau pentru ei si vor sa manace numai produse din comert, pe care le vad in rafturile magazinelor sau in reclame si pe care, uneori si le procura chiar si fara stirea parintilor.
" Acrilamida consumata oral, adica provenita din alimente, ajunge in tractul gastro-intestinal, iar de acolo este distribuita catre organe si metabolizata de organism", a declarat pentru Daily Mail, dr Diane Benford, specialist in cadrul unei organizatii de sanatate din Marea Britanie. Doctorul ii sfatuiesc pe comsumatori sa aiba grija unde mananca, sa isi prepare majoritatea alimentelor acasa si sa micsoreze timpul de fierbere, coacere, prajire pentru a reduce cantitatea de acrilamida din alimente.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?