O taxă nouă pentru români de la 1 martie 2023! Se aplică în domeniul HORECA

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 nov 2023, 02:00

Se aplică în domeniul HORECA

Sursa: PixaBay

Apare o nouă taxă în România, de la 1 martie 2023, pentru mulți angajatori. Se aplică totul în domeniul HORECA!

Utilizatorii din spațiile amenajate pentru cafenele, restaurante hoteliere, cazinouri, hoteluri sau altor spații de cazare în care sunt folosite opere cinematografice sau alte producții audiovizuale trebuie să plătească o taxă de la 1 martie 2023, potrivit unui document apărut recent.

O taxă nouă pentru români de la 1 martie 2023

O taxă nouă pentru români de la 1 martie 2023
[Sursa: PixaBay]

Conform deciziei Oficiului Român pentru Drepturile de Autor( ORDA) nr. 36/2023, care va intra în vigoare de la 1 martie 2023, se stabilește creșterea remunerațiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale și datorate de cei care dețin unități de alimentație publică și turism.

Simplu spus, cei care dețin restaurante în hoteluri sau cafenele în orașe ori stațiuni turistice trebuie să plătească:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Vești bune pentru femei! Angajatorii ar putea lua decizia de a acorda 300 de lei de 8 martie, fără să plătească impozit și contribuții

  • 35 de lei (sau 30 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor comerciale cu o suprafață de până la 100 de metri pătrați;
  • 47 de lei (sau 40 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 101 mp și 200 mp;
  • 58 de lei (sau 50 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 201 mp și 500 mp;
  • 70 de lei (sau 60 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața de peste 500 mp.

Cum se pot plăti taxele

Pentru plățile online, persoanele fizice au nevoie de cont pe  ghiseul.ro.  Există două metode prin care se pot obține datele de logare:

  • Primăria unde aveți obligații de plată vă poate oferi datele de logare în urma unei cereri în acest sens. Puteți cere date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale Instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate.

Citește și: Angajatorii pot beneficia de scutirea de taxe pentru hrana salariaților începând chiar de anul acesta

  • Metoda online de obținere a datelor de logare. Accesați secțiunea „SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro și parcurgeți etapele: „Verificare CNP”- „Validare card”- „Trimitere e-mail cu datele de logare”

Dacă datele au fost eliberate de o anumită instituție publică, nu veți mai putea solicita o nouă eliberare de la o altă instituție publică.

Taxele pot fi plătite și parțial. Se selectează câmpul cu suma din dreptul taxei și se schimbă suma, în cazul în care nu vreți să plătiți nicio taxă, se poate tasta 0 (zero) în câmpul în care se scrie suma, în dreptul ei. De reținut este că unele instituții nu permit plată parțială.

 

Taguri: