„Am avut deja câteva episoade care compromit siguranţa la centralele nucleare ale Ucrainei”, a declarat, într-un comunicat de presă, generalul Rafael Mariano Grossi, după ce o altă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost bombardată de către armata rusă.
O altă unitate de cercetare din Harkov a fost bombardată de armata rusă
„Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi pentru mediu. Nu ne putem permite să aşteptăm”, a declarat generalul Rafael Mariano Grossi.
Militarii ruși au luat centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, după ce au avut loc bombardamente non-stop noaptea, care au dus la un incendiu într-o clădire din apropiere.
Oficialii de la Agenţia pentru Energie Atomică și-au exprimat „profunda îngrijorare” pentru modul în care era administrată cea mai mare fabrică din Europa, monitorizată în acest moment de către un comandant rus.
Duminică, Rafael Mariano Grossi, a spus despre capturare că „încalcă unul dintre cei şapte piloni indispensabili ai securităţii şi securităţii nucleare”.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Rusia este dispusă să negocieze siguranța centralelor nucleare din Ucraina
Europa a fost foarte aproape de finalul ei după bombardarea centralei nucleare Zaporojie la data de 4 martie, cea mai mare centrală de pe continent.
„Rusia a susținut ideea lui Grossi cu privire la o întâlnire trilaterală și ne așteptăm ca și ucrainenii să coopereze”, a transmis luni ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Mihail Ulyanov.
„Cred că Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru o astfel de întâlnire. Există numeroase capitale în lume”, a spus oficialul rus.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a apelat telefonic duminică pe președintele rus, Vladimir Putin, pentru a asigura „protecţia nucleară”, potrivit presei franceze.